Integration of agronomical and biological practices for the management of Moniliophthora roreri Cif & Par

Authors

  • Jorge Enrique Villamil C. Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia.
  • Lizeth Johana Sierra A. Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia
  • Yeimy Olarte L. Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia
  • Ana Teresa Mosquera E. Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia
  • Juan David Fajardo C. Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia
  • Elberth H. Pinzón Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia
  • John Wilson Martínez O. Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia

DOI:

https://doi.org/10.22267/rcia.153202.9

Keywords:

Cocoa, Frosty pod rot, Trichoderma, biocontrol, native strains.

Abstract

therefore, emerges as an economically viable and environmentally sustainable alternative. The objective of this study was to evaluate Moniliophthora roreri control’s by analyzing incidence and severity parameters, using native and commercial strains of Trichoderma spp., combined with agronomic practices (AP). Ten treatments were evaluated. They  included: agronomic practices, biological  products,  native fungi strains, and chemical  fungicide combinations,. A completely randomized design with four replicates and 40 experimental units was used. Each unit consisted of a plant of the TCS01 (Theobroma Corpoica La Suiza 01) variety. Foliage inoculations were done using concentrations of 1.2, 1.5, and 2,9 x107 UFC.g-1 for native fungal strains and 2,0 and 5.0 x108 UFC.g-1 concentrations for commercial strains . External incidence and severity on fruits were evaluated during 25 weeks. Results showed that fruits inoculated with treatment T7 (AP + Safer soil W.P®) and treatment T4 (AP +mixture of Trichoderma H 0, H3, H5) presented the lowest external incidence and severity percentages and the highest yield, without significant differences between the chemical and regional control. According to the results, 

Downloads

Download data is not yet available.

References

AYALA, M. 2008. Manejo integrado de moniliasis (Moniliophthora roreri) en cacao (Theobroma cacao L.) mediante uso de fungicidas, combinado con labores culturales. Tesis de grado ingeniero Agropecuario, Facultad Ingeniería en Mecánica y Ciencias de la Producción, Universidad de Guayaquil. 115p.

ARGÜELLO, O. 2000. Tecnología para el mejoramiento del sistema de producción de cacao. CORPOICA. E.E. La Suiza. Impresores Colombianos, Bucaramanga. 144 p.

BATEMAN, R.; HIDALGO, E.; GARCÍA, J.; ARROYO, G.; HOOPER, G.; ADONIJAH, V.; KRAUSS, U. 2005. Aplication of chemical and biological agents for the management of frosty pod rot (Moniliophthora roreri) in Costa Rica cacao (Theobroma cacao L.). Annais of Applied Biology. 147: 129 138.

BAILEY, B.; BAE, H.; STREM, M.; CROZIER, J.; THOMAS, S.; SAMUELS, G.; VINYARD, B.; HOLMES, K. 2008. Antibiosis, mycoparasitism, and colonization success for endophytic Trichoderma isolates with biological control potential in Theobroma cacao L. Biological Control. 46(1):24 - 35.

Centro de Investigaciones del Café (CENICAFÉ). 1994. Práctica Producción artesanal de Hongos Entomopatógenos. Chinchiná, Noviembre: 19-22 (mimeografiado) 2 p.

CÁRDENAS, C.; GIRALDO, J. 1986. Evaluación de la respuesta de algunos cultivares del cacao (Theobroma cacao L.) a Moniliophthora roreri mediante dos métodos de inoculación en frutos y en semilla en estado radicular. Trabajo de grado Ingeniero Agrónomo, Facultad de Agronomía, Universidad de Caldas. Manizales. 107 p.

FEDERACIÓN NACIONAL DE CACAOTEROS (FEDECACAO). 2015. Estadísticas de la producción de cacao en grano en Colombia. En: http://www.fedecacao.com.co; consulta: marzo 2015.

GÓMEZ, K.; GÓMEZ, A. 1984. Statistical procedures for agricultural research. Second edition, John Wiley and Sons, New York. 680 p.

GUERRERO, Y.; HERNÁNDEZ, A.; HEYDRICH, M.; EL JAZIRI, M.; HERNÁNDEZ, A. 2012. Management of black pod rot in cacao (Theobroma cacao L.). Fruits. 67: 41 - 48.

HERNÁNDEZ, A.; RUÍZ, Y.; ACEBO, Y.; MIGUÉLEZ, Y.; HEYDRICH, M. 2014. Antagonistas microbianos para el manejo de la pudrición negra del fruto en Theobroma cacao L. Estado actual y perspectivas de uso en Cuba. Protección Vegetal. 29(1):11 - 19.

HEBBAR, P. 2007. Cacao Diseases: A global perspective from an industry point of view. Phytopath. 97: 1658 - 1663.

ISAÍ, D. 2012. Evaluación de fungicidas sistémicos y de contacto en el control de la Moniliasis (Moniliophthora roreri) del Cacao (Theobroma cacao L.) Tabasco. Tesis de grado Magister Ciencias, Posgrado Producción Agroalimentaria en el Trópico, Colegio de Postgraduados. Tabasco. 86 p.

JAIMES, Y.; ARANZAZU, F. 2010. Manejo de las enfermedades del cacao (Theobroma cacao L.) en Colombia, con énfasis en monilia (Moniliophthora roreri). Primera edición. Corpoica C.I. La Suiza, Bogotá D.C. 90 p.

JAIMES, Y.; ARÁNZAZU, F.; RODRÍGUEZ, E.; MARTÍNEZ, N. 2011. Behavior of introduced regional clones of Theobroma cacao L. toward the infection Moniliophthora roreri in three different regions of Colombia. Agronomía Colombiana. 29(1):171 - 178.

KRAUSS, U.; HIDALGO, E.; BATEMAN, R.; ADONIJAH, V.; ARROYO, C.; GARCÍA, J.; CROZIER, J.; NEIL, A.; MARTIJN TEN HOOPEN, G.; HOLMES, K. 2010. Improving the formulation and timing of application of endophytic biocontrol and chemical agents against frosty pod rot (Moniliophthora roreri) in cocoa (Theobroma cacao). Biological Control. 54(3):230 - 240.

LUCERO, A.; PEÑA, L.; BACCA, T. 2004. Evaluación de la actividad biocontroladora de Beauveria bassiana y Metarhizium anisopliae sobre larvas de Ancognatha scarabaeiodes (Coleóptera: Scarabaeidae). Ciencia & Tecnología Agropecuaria. 5(1):43 - 48.

MARTÍNEZ, B.; INFANTE, D.; REYES, Y. 2013. Trichoderma spp. y su función en el control de plagas en los cultivos. Protección Vegetal. 28(1):1 - 11.

MARTÍNEZ, B.; REYES, Y.; INFANTE, D.; GONZÁLEZ, E.; BAÑOS, H.; CRUZ, A. 2008. Selección de aislamientos de Trichoderma spp. candidatos a biofungicidas para el control de Rhizoctonia sp. en arroz. Protección Vegetal. 23(2):118 - 125.

OSORIO, R. 2010. Estudio del efecto de Trichoderma harzianum en el control de Moniliophthora roreri en plantas de Theobroma cacao en la provincia de Esmeraldas. Tesis de Grado Ingeniero Agroindustrial, Facultad Ingeniería Química y Agroindustrial, Escuela Politécnica Nacional. Quito. 125 p.

PROEXPORT, 2012. Cacao colombiano fino y de aroma. Bogotá D.C. 15 p.

PINZÓN, J.; ROJAS, J.; ROJAS, F. 2007. Guía técnica para el cultivo de Cacao. Segunda edición, Ediciones LCB Ltda, Bogotá D.C. Colombia. 192 p.

PALENCIA, C.; AGUDELO, G. 2014. Protocolo de siembra de clones de cacao en sistemas agroforestales y jardines clónales para Boyacá y Santander. Manual técnico, Edición CORPOICA C.I. La Suiza, Bucaramanga. 7 p.

PÉREZ, W.; FORBES, G. 2008. El Tizón Tardío de la papa. Manual técnico, Edición Comercial Grafica Sucre, Centro Internacional de la papa (CIP), Lima. 12 p.

PHILLIPS, W.; WILKINSON, M. 2007. Frosty pod of Cacao: A disease with limited geographic range but limited potential for damage. Phytopathology. 97: 1644 - 1647.

PHILLIPS, W.; AIMES, M.; WILKINSON, M. 2007. Biodiversity and biogeography of the cacao (Theobroma cacao) pathogen Moniliophthora roreri in tropical America. Plant Pathology. 56(6): 911 - 922.

QUIROZ, V.; FERRERA, C. 2008. Antagonismo in vitro de cepas de Aspergillus y Trichoderma hacia hongos filamentosos que afectan al cultivo del ajo. Revista Mexicana de Micología. 26: 7 - 34.

REYES, Y.; MARTÍNEZ, B.; INFANTE, D. 2008. Evaluación de la actividad antagónica de trece aislamientos de Trichoderma spp. sobre Rhizoctonia sp. Protección Vegetal. 23(2):112 - 117.

RODRÍGUEZ, E.; MUJICA, J.; CUBILLOS, G. 2005. Manejo integrado de la moniliasis en el cultivo del cacao. Edición CORPOICA, Litografía Andrés Bello, Bucaramanga. 25 p.

RODRÍGUEZ, J.; VELANDIA, J.; VITERI, S. 2010. Evaluación de microorganismos aislados de gallinaza por su potencial para el biocontrol de Fusarium (F. oxysporum) en plántulas de Uchuva (Physalis peruviana). Revista de la Facultad Nacional de Agronomía de Medellín. 63(2):5499 - 5509.

SÁNCHEZ, M. 2005. Efecto antagónico de Trichoderma harzianum y Trichoderma viride sobre Moniliophthora roreri Cif & Par en cacao. Tesis de Grado Agronomía, Facultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad Nacional de Ucayali. 55 p.

SHANER, G.; FINNEY, R. 1977. The effect of nitrogen fertilization on the expression of slow-mildewing resistance in Knox wheat. Phytopathology. 67,1051 - 1056. Suárez, L. y Rangel, A. 2013. Aislamiento de microorganismos para el control biológico de Moniliophthora roreri. Acta Agronómica. 62(4):370 - 378.

SOLIS, K.; SUÁREZ, C. 2005. Uso de Trichoderma spp. para control del complejo Moniliasis-Escoba de Bruja del cacao en Ecuador. Instituto Nacional Autónomo de Investigaciones Agropecuarias, Boletín técnico, Quevedo. 8 p.

TORRES, E.; IANNACONE, J.; GÓMEZ, H. 2008. Biocontrol del moho foliar del tomate Cladosporium fulvum empleando cuatro hongos antagonistas. Bragantia. 67(1):169 - 178.

TORRES DE LA CRUZ, M. 2010. Progreso temporal y manejo integrado de la moniliasis Moniliophthora roreri Cif y Par. (Evans et al.) del cacao (Theobroma cacao L.) en Tabasco. Tesis doctoral en Fitosanidad, Facultad posgrado de Fitosanidad, Universidad Juárez Autónoma de Tabasco. 99 p.

VILLAMIL, J. 2011. Evaluación de hongos y bacterias en la capacidad antagónica a monilia (Moniliophthora roreri) en cacao (Theobroma cacao L.) in vitro y en campo. Trabajo de grado ingeniero Agrónomo, Facultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia. Tunja.78 p.

VILLAMIL, J.; BLANCO, J.; VITERI, S. 2012. Evaluación in vitro de Microorganismos Nativos por su Antagonismo contra Moniliophthora roreri Cif & Par en Cacao (Theobroma cacao L.). Revista de la Facultad Nacional de Agronomía de Medellín. 65(1):6305 - 6315.

VILLAMIL, J.; VITERI, S.; VILLEGAS, W. 2015. Aplicación de Antagonistas Microbianos para el Control Biológico de Moniliophthora roreri Cif & Par en Theobroma cacao L. bajo condiciones de campo. Revista de la Facultad Nacional de Agronomía de Medellín. 68(1):7441 - 7450.

VÉLEZ, P.; POSADA, F.; MARÍN, P.; GONZÁLEZ, M.; OSORIO, E.; BUSTILLO, A. 1997. Técnicas para el control de calidad de formulaciones de hongos entomopatógenos. Boletín Técnico, No. 17. Cenicafé, Chinchiná. 47 p.

Published

2016-03-10

How to Cite

Villamil C., J. E., Sierra A., L. J., Olarte L., Y., Mosquera E., A. T., Fajardo C., J. D., Pinzón, E. H., & Martínez O., J. W. (2016). Integration of agronomical and biological practices for the management of Moniliophthora roreri Cif & Par. Revista De Ciencias Agrícolas, 32(2), 13–25. https://doi.org/10.22267/rcia.153202.9