Organic waste as an alternative feeds for pigs

Authors

  • Viviana Marcela Ramírez N. Universidad Cooperativa de Colombia
  • Lina María Peñuela S.
  • María Del Rocío Pérez R.

DOI:

https://doi.org/10.22267/rcia.173402.76

Keywords:

Waste, silage, recycles of nutrients, food residues, sustainability.

Abstract

Food loss and food waste (LWF) are originated in field until their transformation and consumption, producing a negative impact in the natural resources (water and earth), and loss of nutrients (energy and proteins). LWF can be used in animal feeding through transformation and enrichment, favoring environmental conservation and leading to an “organic production”. Studies have been conducted characterizing nutritionally the LWF offered in different forms, proportion and mixture, as well as its relationship with animal performance, obtaining encouraging results of conversion, weight gain and reproductive performance.. Thus, this review presents some alternatives in the use of dish residues with alternatives that reduce the microbial load and its use in feeding pigs with values that have been favorable for production. In addition, silage has been proposed as a strategy for using LWFs, and as a low-cost alternative for peasant economies and sustainable production systems that are environmentally friendly.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AOAC, 1997. Official methods of analysis (16 th Ed.). Association of Official Annalytical Chemists, Arlington, VA., USA. 1018p.

Álvarez, A. S. 2014. Residuos de alimentos : ¿ problema u oportunidad ?. En: http://municipal.cegesti.org/articulos/articulo_02_191114.pdf; consulta: marzo, 2016.

Barreno, C.; Martinez, F. 2014. plan empresa: creacion de empresa productora de cerdos a partir de residuos organicos generados por la industria de servicios de alimentacion. Universidad ICESI. 28 - 34p.

Bragachini, M.; Sanchéz, E.; Vázquez, D.; Frank, F. 2013. Pérdida y desperdicio. Estrategias para salvar el tercio de alimentos qeu se desaprovechan en el mundo.

Revista de investigación agropecuaria RIA. 39:229 – 240.

Buzby, J.; Hyman, J. 2013. Total and per capita value of food loss in the United States - Comments. Food Policy. 41(5):63 - 64. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodpol.2013.04.003.

Cabanas, C. 2014. Cómo reducir el desperdicio alimentario. Gobierno de España. En: http://www.mapama.gob.es/imagenes/es/guia_consumidor_alta_tcm7-354458.pdf; consulta: marzo, 2016.

Castaño, A. 2012. Reducción de costos en la alimentacion de gallinas ponedoras. Corporación universitaria lasallista. En: http://repository.lasallista.edu.co/dspace/bitstream/10567/252/1/Reduccion_costos_produccion_huevo.pdf; consulta: febrero, 2016.

Carretero, A. 2016. Desechados por feos. nueva plataforma europea contra las pérdidas y el desperdicio de alimentos. Revista CESCO de Derecho de Consumo. 20:110 - 133.

CDFA - California Department of Food and Agriculture. 2013. Riesgos Asociados en los Cerdos Alimentados con Desperdicios de comida Crudos o con Desperdicios que no están apropiadamente cocinados. En: https://www.cdfa.ca.gov/ahfss/Animal_Health/pdfs/GarbageFeedingFactsheetSpanish.pdf; consulta: marzo, 2016.

Cuellar, P.; Reyes, G. 1991. Utilización de lavazas enriquecidas en alimentación de cerdos de levante - ceba (30 - 90 Kg). Acta Agronómica. 42(1-4):104 - 111.

Díaz, E. 2015. Efecto de dietas con desperdicio de comedor y cocina deshidratado sobrela grasa dorsal, peso corporal y rendimiento productivo de cerdas en gestación y lactación. Universidad Autonoma Agraria Antonio Navarro. Mexico. 59p.

DiMatteo, K.; Leu, A.; Ugas, R. 2008. One Earth , Many Hands. Bonn, Germany. En: https://www.ifoam.bio/sites/default/files/page/files/ifoam_annual_report_2008.pdf;cconsulta: enero, 2016.

Domínguez, P. 2000. Producción porcina a pequeña escala y reciclaje de nutrientes. En: http://www.ciap.org.ar/ciap/Sitio/Archivos/Produccion%20porcina%20a%20pequena%20escala%20y%20reciclaje%20de%20nutrientes.pdf; consulta: marzo, 2016.

Duniére, L.; Sindou, J.; Chaucheyras-Durand, F.; Chevallier, I.; Thévenot-Sergentet, D. 2013. Silage processing and strategies to prevent persistence of undesirable microorganisms. Animal Feed Science and Technology. 182(1–4):1 - 15. doi: http://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2013.04.006.

European Commission. 2010. Preparatory Study on Food Waste Across Eu 27. European Communities, Europa. 213p. doi: http://doi.org/10.2779/85947.

FAO - Food anf Agriculture Organization of the United Nations. (2011). Global Food losses and food waste. Roma, Italia. En: http://www.fao.org/docrep/014/mb060e/mb060e00.pdf; consulta: diciembre, 2015

FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2012a. The State of Food Insecurity in the World 2012. FAO. Roma. 65p. doi: http://doi.org/ISBN 978-92-5-107316-2.

FAO. Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2012b. The State of Food Insecurity in the World 2012. Fao. doi: https://doi.org/ISBN 978-92-5-107316-2. En: http://www.fao.org/docrep/016/i3027e/i3027e.pdf; consulta: febrero, 2016

FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations 2012c. Huella del despilfarro de alimentos Contabillidad ambiental de las pérdidas y desperdicio de alimentos. En: http://www.fao.org/fileadmin/templates/nr/sustainability_pathways/docs/Food_Wastage_Concept_Note_web_es.pdf; consulta: febrero, 2016.

FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2014. Save Food: Global Initiative on Food Losses and Waste Reduction. En: http://www.fao.org/3/a-i4068e.pdf; consulta: febrero, 2016.

Farias, M.; Kobus, A.; Cristiana, I.; Carvalho, Á. L.; Quevedo, V. E.; Eduardo, L.; Loguercio, G. 1999. Caracterización de residuos sólidos generados en un restaurante universitario. En: Memorias XI ENPOS I Mostra Científica. São Paulo. Brasil.

FENALCE - Federación Nacional de Cultivadores de Cereales y Leguminosas. 2015. Departamento Económico Indicadores Cerealistas 2015. En: https://www.finagro.com.co/sites/default/files/node/basic-page/files/indicador_cerealista_2015_a.pdf; consulta: febrero, 2016.

Gallardo, M. 2007. Alternativas para reemplazar al grano de maíz. INTA. 15(188): 1 - 3.

Garcés, A. M.; Berrio Roa, L.; Ruiz Alzate, S.; Serna de León, J. G.; Builes Arango, A. F. 2004. Ensilaje como fuente de alimentación para el ganado. Revista Lasallista de Investigación. 1(1):66 - 71.

Gallardo, M. 2007. Alternativas para reemplazar al grano de maíz. INTA. En: http://www.produccion-animal.com.ar/informacion_tecnica/suplementacion/79-sustitutos_del_maiz.pdf; consulta: febrero, 2016.

Garcés, A. M.; Berrio Roa, L.; Ruiz Alzate, S.; Serna de León, J. G.; Builes Arango, A. F. 2004. Ensilaje como fuente de alimentación para el ganado. Revista Lasallista de Investigación. 1(1):66 – 71.

García-contreras, A.; De Loera, Y.; Yagüe, A.; Guevara, J.; García, C. 2012. Alimentación práctica del cerdo feeding practices for pigs. Revista Complutense de Ciencias Veterinarias, 6(1):21 - 50. doi: http://dx.doi.org/10.5209/rev_RCCV.2012.v6.n1.38718.

Giuseppe, A.; Mario, E.; Cinzia, M. 2014. Economic benefits from food recovery at the retail stage : An application to Italian food chains. Waste Management. 34(7):1306 - 1316. doi: http://doi.org/10.1016/j.wasman.2014.02.018.

GMA - Grocery Manufacturers Association. 2012. Food Waste: Tier 1 Assessment In: http://www.foodwastealliance.org/wp-content/uploads/2013/06/FWRA_BSR_Tier1_FINAL.pdf; consulta: febrero, 2016.

González, R. E.; Martínez, E. C.; Montero, J. L. 2010. Utilización de subproductos industriales en la alimentación de cerdos de engorde en Cuba. Tropicultura. 28 (2):65 - 68.

Granja, M.; Menéndez, O.; Yeomans, J.; Hernández, C.; Botero, R. 2005. Estabilización anaeróbica de desechos de comida para la elaboración de suplementos alimenticios para cerdos. Tierra Tropical. 1(1):1 - 8.

Grande, D.; Pineda, A.; Arredonde, J.; Pérez-Gil, F.; Domínguez, P. 2009. El procesamiento de residuos orgánicos como alternativa para la producción de alimentos de consumo animal. En: http://www.bvsde.paho.org/bvsacd/ciiemad/residuos.pdf; consulta: febrero, 2016.

Gunders, D. 2012. Wasted: How America is losing up to 40 percent of its food from farm to fork to landfill. En: https://www.nrdc.org/sites/default/files/wasted-food-IP.pdf; consulta: febrero, 2016.

Hernández, H. R. 2013. Manejo Sustentable de Desechos Sólidos orgánicos e Inorgánicos reciclables en la parroquia crucita del Cantón Portoviejo. Universidad de Guayaquil. En: https://docmia.com/d/44957; consulta: mayo, 2016

HLPE. High level panel of experts. 2014. Las pérdidas y el desperdicio de alimentos en el contexto de sistemas alimentarios sostenibles. Comite de Seguridad Alimentaria Mundial. En: http://www.fao.org/3/a-i3901e.pdf.; consulta: enero, 2016.

Jaramillo, G.; Zapata, L. 2008. Aprovechamiento de los residuos sólidos orgánicos en colombia. Universidad de Antioquia. En: http://unicesar.ambientalex.info/infoCT/Aprressolorgco.pdf.; consulta: febrero, 2016.

Kim, Y.I.; Bae, J.S.; Jee, K.S.; McCaskey, T.; Kwak, W. S. 2011. Effects of Feeding a Dry or Fermented Restaurant Food Residue Mixture on Performance and Blood Profiles of Rats. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 24(12):1744 - 1751. doi: http://doi.org/10.5713/ajas.2011.11149.

Kneafsey, M.; Dowler, E.; Lambie-Mumford, H.; Inman, A.; Collier, R. 2013. Consumers and food security: Uncertain or empowered?. Journal of Rural Studies. 29:101 - 112. doi: http://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2012.05.005.

Lin, J.; Zuo, J.; Gan, L.; Li, P.; Liu, F.; Wang, K.; Gan, H. 2011. Effects of mixture ratio on anaerobic co-digestion with fruit and vegetable waste and food waste of China. Journal of Environmental Sciences. 23(8):1403 - 1408. doi: http://doi.org/10.1016/S1001-0742(10)60572-4.

Manterola, H; Cerda, D. 2014. Transformación de los subproductos y residuos de agroindustria de cultivos templados, subtropicales y tropicales en cerne y leche. INTA. Bonvernave, Buenos Aires. 105 – 107p.

Marchiori, C. R.; De Figueiredo, P.; Nunes da Silveira, R.; Andrade, R, R.; Braga Malheiros, E.; Dos Santos, M. 2005. Inoculante Enzimático-Bacteriano, Composição Química e Parâmetros Fermentativos. Revista Brasilera Zootecnia. 34(2):416 - 424.

Mata-Alvarez, J.; Macé, S.; Llabrés, P. 2000. Anaerobic digestion of organic solid wastes. An overview of research achievements and perspectives. Bioresource Technology. 74(1):3 -16. doi: http://doi.org/10.1016/S0960-8524(00)00023-7.

Miller, B.; Welch, R. 2013. Food system strategies for preventing micronutrient malnutrition. Food Policy. 42:115 - 128. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodpol.2013.06.008.

Myer, R. O.; Brendemuhl, J. H.; Johnson, D. D. 1999. Evaluation of dehydrated restaurant food waste products as feedstuffs for finishing pigs. J Anim Sci. 77(3):685 - 92. doi: http://doi.org/10.1016/j.biortech.2005.08.020.

Mota, D., Alfonso, M., Ramírez, R., Císneros, M., Torres, V., & Trujillo, M. E. (2004). Efecto de la pérdida de grasa dorsal y peso corporal sobre el rendimiento reproductivo de cerdas prim íparas lactantes alimententadas con tres diferentes tipos de dietas. Revista Científica. 14(1):3 - 5.

Nahman, A.; De Lange, W. 2013. Costs of food waste along the value chain: evidence from South Africa. Waste Management. 33(11):2493 - 500. doi: http://doi.org/10.1016/j.wasman.2013.07.012.

Nguyen, P.; Kuruparan, P.; Visvanathan, C. 2007. Anaerobic digestion of municipal solid waste as a treatment prior to landfill. Bioresource Technology. 98(2):380 - 387. doi: http://doi.org/10.1016/j.biortech.2005.12.018.

NRC 1988 Nutrient requirements of Swine. National Research Council. National Academy of Sciences, Washington DC. USA. 88 - 99p.

NRC 1998. Nutrient requirements of domestic animals. Nutrient Requirements of swine. Tenth revised Edition, National Academic Press, Washington D.C. USA. 88 - 93p.

OMS - Organización mundial de la salud. 2007. Riesgos a la salud por la crianza de cerdos alimentados en sitios de disposición final de residuos sólidos en América Latina y el Caribe. Organización panamericana de la Salud y CEPIS. Lima, Perú. 42p.

Pérez, R. 2011. Evaluación del comportamiento de lechones de traspatio en la etapa de pre-iniciación alimentados con dietas a base de desperdicio de comedor. En: http://repositorio.uaaan.mx:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/4814/T19031%20%20PEREZ%20DIAZ,%20RUBEN%20HERMINIO%20%20TESIS.pdf?sequence=1; consulta: marzo, 2016.

Pérez, A.; González, J.; Domínguez, P.; Figueroa, V. 1991. Efecto de la suplementación en cerdos alimentados con miel "B" y desperdicios procesados. En: Instituto de Investigaciones Porcinas, http://www.fao.org/ag/aga/agap/frg/lrrd/lrrd3/3/cuba.htm.; consulta: mayo, 2016.

PNUMA - Programa de Naciones Unidas Para el Medio Ambiente. 2011. Eficiencia en el Uso de los recursos en América Latina: perspectivas e implicaciones económicas. En: http://www.redsudamericana.org/recursos-naturales-desarrollo/eficiencia-en-el-uso-de-los-recursos-en-am%C3%A9rica-latina; consulta: marzo, 2016

Seglar, B. 2000. Fermentation Analysis and Silage Quality Testing Bill. En: https://conservancy.umn.edu/bitstream/handhele/11299/108997/Seglar.pdf; consulta: abril, 2016.

Super Intendencia de Industria y Comercio. 2011. Cadena Productiva del Maíz. Industrias de Alimentos Balanceado Y Harina de Maiz. En: http://www.fenalce.org/nueva/plantillas/arch_down_load/CadenaMaizSIC.pdf; consulta: marzo, 2016

Suthar, S.; Singh, P. 2015. Household solid waste generation and composition in different family size and socio-economic groups: A case study. Sustainable Cities and Society. 14:56 - 63. doi: http://doi.org/10.1016/j.scs.2014.07.004.

UE - Comisión Europea. 2014. Seguridad alimentaria. Comisión Europea. Luxemburgo. Europa. 16p. doi: http://doi.org/10.2775/77686.

Uçkun, E.; Trzcinski, A.; Ng, W.; Liu, Y. 2014. Bioconversion of food waste to energy: A review. Fuel. 134:389 - 399. doi: https://doi.org/10.1016/j.fuel.2014.05.074.

Ventour. 2008. The food we waste. En: http://www.wrap.org.uk/category/materials-and-products/food; consulta: abril, 2016.

Venzke, C. S. 2001. A geração de resíduos em restaurantes, analislada sob a ótica da produção mais limpa. En: http://www.abepro.org.br/biblioteca/ENEGEP2001_TR104_0127.pdf; consulta: abril, 2016.

Villalba, D. K.; Holguin, V. A.; Acuña, J. A.; Varon, R. P. 2011. Calidad bromatológica y organoléptica de ensilajes de residuos orgánicos del sistema de producción café – musáceas. Revista Colombiana de Ciencia Animal. 4(1):47 - 52.

Villanueva, C.; Sepúlveda, C.; Ibrahim, M. 2011. Manejo agroecológico como ruta para lograr la sostenibilidad de fincas con café y ganadería Manejo agroecológico como ruta para lograr la con café y ganadería. Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza, CATIE. 260p.

Westendorf, M.; Schoknecht, P.; Dong, Z. 1998. Recycled Cafeteria Food Waste as a Feed for Swine : Nutrient Content, Digestibility, Growth, and Meat quality. Journal of Animal Science. 76(12):2976 - 2983.

Westendorf, M.; Schuler, T.; Zirkle, E. W. 1993. Nutritional Quality of Recycled Food Plate Waste in Diets Fed to Swine. The Professional Animal Scientisi. 15(2):106 - 111.

World Bank. 2014. Food Price Watch. En: http://www.worldbank.org/content/dam/Worldbank/document/Poverty documents/FPW_Nov_2013.pdf; consulta: marzo, 2016.

Xiaofeng, L.; Shuangyan, Z.; Delai, Z.; Jingping, Z.; Li, L. 2014. Anaerobic co-digestion of food waste and landfill leachate in single-phase batch reactors. Waste Management. 34(11):2278 - 84. doi: http://doi.org/10.1016/j.wasman.2014.06.014.

Xiaofeng, Z; Jinan, XU. 2010. New Approach on Eco-Agriculture in Rural China – “Pig-raising, Methane-generating and Fruit-growing,” 851–855. En: http://www.seiofbluemountain.com/upload/product/201002/1265355012rgm2pzxj.pdf; consulta: febrero, 2016

Zahar, M.; Benkerroum, N.; Guerouali, A.; Laraki, Y.; El Yakoubi, K. 2002. Effect of temperature, anaerobiosis, stirring and salt addition on natural fermentation silage of sardine and sardine wastes in sugarcane molasses. Bioresource Technology. 82(2):171 - 176. doi: http://doi.org/10.1016/S0960-8524(01)00165-1.

Published

2017-12-20

How to Cite

Ramírez N., V. M., Peñuela S., L. M., & Pérez R., M. D. R. (2017). Organic waste as an alternative feeds for pigs. Revista De Ciencias Agrícolas, 34(2), 107–124. https://doi.org/10.22267/rcia.173402.76