EVALUACIÓN DE HARINA DE NABO (Brassica campestris) EN ALIMENTACIÓN DE CUYES (Cavia porcellus)
Palabras clave:
cuy, harina, maleza, Brassica campestris, metabolitos secundariosResumen
En el presente estudio se evaluó el efecto de la harina de nabo (Brassica campestris), planta considerada maleza, como suplemento en la alimentación de cuyes en etapa de levante y engorde, donde los tratamientos correspondieron a: T0 aubade y balanceado comercial, T1 aubade y balanceado con el 10% de harina de nabo en la base proteica, T2 aubade y balanceado con el 20% de harina de nabo, T3 aubade y balanceado con el 44% de harina de nabo, T4 aubade y balanceado con el 66% de harina de nabo. Se empleó un diseño completamente al azar, utilizando 60 animales, divididos en cuatro réplicas por tratamiento, cada unidad experimental estuvo constituida por tres animales. El suplemento con harina de forraje de nabo tuvo buena aceptabilidad por lo que el consumo de forraje-balanceado no presentó diferencias significativas (p>0,05), el consumo promedio diario en MS de alimento balanceado y pasto aubade fue 29,3 g y 40,9 g respectivamente. La ganancia de peso determinó que el T0 y el T1 obtuvieron los valores más altos, significativamente diferentes (p<0,05) con 977 y 965 g respectivamente. El tratamiento que alcanzó la mejor conversión alimenticia fue el T1 con 5,41 y la más baja la tuvo el T4 con 6,58. El sacrificio se realizó el día 76, el mayor rendimiento en canal (p<0,05) lo obtuvo el T2 con 69,7%, y el menor el T4 con 61,35%. Según los análisis histopatológicos, ninguno de los animales presentó alteraciones digestivas. El forraje verde y la harina de nabo no presentaron saponinas y se encontraron fenoles en bajas proporciones, los cuales disminuyeron después del proceso de harinización.
EVALUATION OF TURNIP (Brassica campestris) FLOUR IN THE FEEDING OF GUINEA PIGS (Cavia porcellus)
ABSTRACT
In this study, the effect of using turnip flour (Brassica campestris), considered weed, as a supplement in the feeding of guinea pigs, in the raising and fattening stage, was evaluated. The treatments used were: T0 Aubade grass and balanced commercial food, T1 Aubade grass and balanced commercial food with a 10% of turnip flour in the protein basis, T2 Aubade grass and balanced commercial food with a 20% of turnip flour, T3 Aubade grass and balanced commercial food with a 44% of turnip flour, T4 Aubade grass and balanced commercial food with a 65% of turnip flour, the specimens were chosen at random. The 60 animals were divided into four replicates per treatment. Each replicate consisted of 3 specimens. The dietary supplement based on turnip flour was adequately assimilated. Hence, the intake of the combined forage-balanced food did not show significant differences. The average daily intake of balanced feeding and Aubade grass in DM was of 29.3 and 40.9 g respectively. The weight gained determined that T0 and T1 obtained the highest scores significantly different (p<0.05): with 977 and 965g respectively. The treatment that reached the best dietary conversion was the T1 with 5.41 while T4 reached the lowest dietary conversion with 6.58. The specimens were slaughtered on day 76. The highest in-carcass performance (p<0.05) was obtained by T2 with 69.7% and the lowest one was obtained by T4 with 61.35%. The sacrifice was held on the day 76. According to the applied histopathological analysis none of the specimens displayed digestive alterations. The green forage and the turnip flour did not show any saponins, and phenols were found in low amounts, which decreased after the process of obtaining the turnip flour.
Keywords: guinea pig, flour, weed, Brassica campestris, secondary metabolites
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