Competitive indicators from Colombia and U.S. rice production
DOI:
https://doi.org/10.22267/rcia.163302.49Keywords:
rice sector, free trade agreement, revealed comparative advantage indicators, quasi-rents indicator.Abstract
Colombia has been deepen its integration into the world market through free trade agreements with different countries, for the last twenty years. Despite its vulnerability, the agricultural sector has been linked to these agreements. Rice, is the third most important crop in the country and it was included in the agreement with the United States. Since then, its prevalence as a mayor crop is questioned. The current study evaluated the competitiveness of the Colombian and United States rice sector, through revealed competitiveness and quasi-rents indicators; identifying the influence of economic and non-economic factors, with the aim to evaluate the impact of the Free Trade Agreement in the Colombian rice production and its capability of sustaining by itself in the national market. The Colombian revealed competitiveness indicators show negative and close to zero values, in other words, null levels of competitiveness; in contrast the USA competitiveness levels were close to one, showing its strength as a competitor in the international arena. Similarly, the quasi rent indicator revealed a higher competitiveness of USA’s rice sector. This is explained by the use of very efficient and advanced production technology, political instruments involving investment in post-production infrastructure and transportation, and direct subsidies for the producers. The Free Trade Agreement with the USA could threaten the national food security if low competitiveness of the rice producers is maintained, since the increase of the international prices negatively influence rice supply and accessibility.
Downloads
Metrics
References
AGRONET. 2014. Área, producción y rendimiento nacional por cultivo. En: http://www.agronet.gov.co/estadistica/Paginas/default.aspx.; consulta: agosto, 2014.
ALVARADO, Y.; LEYVA, M.; MUÑOZ, I.; SÁNCHEZ, O. 2009. Oferta, demanda, balanza comercial y competitividad del pescado de México en el mundo, Economic analysis working papers, No. 2009,8. Coruña, España.
BALDWIN, K.; CHILDS, N.; DOHLMAN, E.; FOREMAN, L. 2011. Consolidation and structural change in the U.S. rice sector. USDA - Economic Research Service (RCS-11D-01). United States Department of Agriculture. Washington. Estados Unidos. 28 p.
BALZARAVICIENE, S.; PILINKIENE, V. 2012. Comparison and review of competitiveness indexes: towards the EU policy. Rev. Economics and management. 17(1):103 - 109.
BASCO, C.; BUCCELLATO, I.; DELICH, V.; TUSSIE, D. 2003. La nueva ley de seguridad agrícola y de inversión rural de los Estados Unidos (Farm Bill): Un análisis de sus implicancias comerciales. Serie Comercio Internacional. CEPAL. Santiago de Chile. 34 pp.
BLANCO, J. 2003. Manejo integral de suelos con énfasis en el cultivo del arroz. Proyecto PRONATTA. En: www.agronet.gov.co/www/docs_si2/Manejo%20del%20suelos%20para%arroz.pdf. Consulta: julio, 2014.
CHILDS, N. 2001. Rice: background and issues for farm legislation. US Department of Agriculture. Economic Research Service USDA. 14 p.
CONGRESO DE LA REPÚBLICA. 1993. Ley 101 de 1993, Ley general de desarrollo agropecuario y pesquero. En: https://www.minagricultura.gov.co/Normatividad/Leyes/Ley%20101%20de%201993.pdf; consulta: septiembre, 2016.
CONGRESO DE LA REPÚBLICA. 1983. Ley 67 de 1983, Por la cual se modifican unas cuotas de fomento, y se crean unos fondos y se dictan normas para su recaudo y su administración. En: http://www.fedearroz.com.co/normas/LEY%2067%20DE%201983.pdf; consulta: septiembre, 2016.
DNP. DEPARTAMENTO NACIONAL DE PLANEACIÓN. 2014. Reporte global de competitividad 2014-2015: Foro Mundial, síntesis de resultados para Colombia. En: https://colaboracion.dnp.gov.co/CDT/Desarrollo%20Empresarial/Documento_FEM_2014.pdf.; consulta: marzo, 2016.
DÍAZ, VG. 2012. Impacto del TLC con Estados Unidos en el sector agrícola colombiano, más riesgos que oportunidades (caso arroz). Rev. CIFE. 14(20): 8.
ESPINAL, F.; MARTÍNEZ, H.; ACEVEDO, X. 2005. La cadena del arroz en Colombia. Una mirada global de su estructura dinámica 1991-2005. En: MADR: https://sioc.minagricultura.gov.co/Arroz/Documentos/004%20-%20Documentos%20Competitividad%20Cadena/004%20-%20D.C.%20-%20Caracterizacion%20Arroz.pdf; consulta: diciembre, 2015.
EWG. ENVIOMENTAL WORKING GROUP. 2015. Farm subsidy database. En: https://farm.ewg.org/progdetail.php?fips=00000&progcode=rice®ionname=theUnitedStates; consulta; diciembre, 2015.
FAO. FOOD AGRICULTURE ORGANIZATION. 2006. Informe de políticas: Seguridad alimentaria. En: ftp://ftp.fao.org/es/ESA/policybriefs/pb_02_es.pdf.; consulta: Agosto, 2014.
FAOSTAT. FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS STATISTICS DIVISION. 2015. Cultivos y productos de ganadería. En: http://www.fao.org/faostat/es/#data/TP; consulta: Diciembre, 2015.
FAOSTAT. FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS STATISTICS DIVISION. 2012. Food balance and food supply. En: http://faostat.fao.org/site/291/default.aspx; consulta: Diciembre, 2015.
FEDEARROZ. FEDERACIÓN NACIONAL DE ARROCEROS. 2008. III Censo Nacional Arrocero. Bogotá, Colombia. 196 pp.
FEDEARROZ. FEDERACIÓN NACIONAL DE ARROCEROS. 2012a. ¿Qué tanta es la amenaza de las importaciones?. En: http://www.fedearroz.com.co/revistanew/arroz500.pdf; consulta: noviembre, 2015.
FEDEARROZ. Federación Nacional de Arroceros. 2012b. Contrabando de arroz. En: http://www.fedearroz.com.co/revistanew/arroz498.pdf; consulta: noviembre, 2015.
FEDEARROZ. Federación Nacional de Arroceros. 2013. Concepto de competitividad. En: http://www.fedearroz.com.co/revistanew/arroz507.pdf; consulta: noviembre, 2015.
FEDEARROZ. FEDERACIÓN NACIONAL DE ARROCEROS. 2014. Discurso instalación del XXXIV congreso nacional arrocero del doctor Rafael Hernández. En: http://www.fedearroz.com.co/revistanew/arroz508.pdf; consulta: noviembre, 2015.
GARAY, LJ. 1998. Colombia: estructura industrial e internacionalización 1967 - 1996. Biblioteca virtual del Banco de la República. Colombia. 630pp. En: http://www.banrepcultural.org/sites/default/files/libro.pdf.; consulta: agosto, 2016.
GARAY, L.J.; BARBERI, F.; CASTRO, Y.; PERRY, R.; CARDONA, I. 2005. Una visión integral de la agricultura en el TLC con Estados Unidos. En Garay, LJ. La agricultura colombiana frente al tratado de libre comercio con Estados Unidos. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. Bogotá D.C. 30 - 40 p.
GARAY, L.J.; BARBERI, F.; CARDONA, I. 2010. Los impactos del TLC desde una perspectiva de estática comparativa. En Garay, LJ. 2010 Impactos del TLC con Estados Unidos sobre la economía campesina en Colombia. Editorial ILSA (Instituto Latinoamericano de Servicios Legales). Santiago de Chile. 45 - 75 p.
GRISWOLD, D. 2007. El costo oculto de los subsidios arroceros de Estados Unidos. Cato Institute. Washington, DC. 11 pp. En: http://www.elcato.org/el-costo-oculto-de-los-subsidios-arroceros-de-estados-unidos; consulta: junio, 2016.
GUTIÉRREZ, A. 1999. Reformas económicas y mejoramiento de la competitividad: El caso de la producción de papa en el Estado Mérida. Rev: Agroalimentaria. 9 (43 - 54): 25.
HARDKE, J.; SCOTT, B. 2013. Water seeded rice, pp. 41-44. En: Hardke, J. (ed.). Rice production handbook. University Of Arkansas Cooperative Extension Service. United States of America. 206 p.
HERTFORD, R.; ESPINAL, C. 1996. Desempeño de la agricultura durante el ajuste económico y la apertura de los Países Andinos y en Colombia: implicaciones para la competitividad. Cap. VIII. En: Rojas, P.; Chavarría, H.; Sepúlveda, S. 1996. La competitividad de la agricultura. IICA. Santa Fe de Bogotá, Colombia. 232 - 235 p.
HUNGERFORD, A. 2016. Agricultural Act Of 2014: Highlights And Implications: Crop Commodity Programs. En: https://www.ers.usda.gov/agricultural-act-of-2014-highlights-and-implications/crop-commodity-programs/; consulta: septiembre, 2016
IATP. INSTITUTE FOR AGRICULTURA AND TRADE POLICY. 2003. United States dumping on world agricultural markets. World Trade Organization (WTO). Minnesota, Estados Unidos. 28 p.
LINARES, Y.; GUTIÉRREZ, A. 2002. La competitividad de la producción de papa (Solanum tuberosum) en el municipio Pueblo Llano, estado Mérida, Venezuela. Agroalimentaria. 7(15):37 - 47.
LOTERO, C.J.; MORENO, M.A.; VALENCIA, A.M. 2005. La competitividad: aproximación conceptual desde la teoría del crecimiento y la geografía económica. Centro de investigaciones económicas. Universidad de Antioquía, Medellín. 28 p.
LOTERO, C.J.; HÉCTOR, P.; DANIEL, V. 2009. La competitividad de los departamentos colombianos desde la perspectiva de la geografía económica. Centro de investigaciones económicas. Universidad de Antioquía, Medellín. 28 p.
MOGOLLÓN, V.J. 2006. Una alternativa para disminuir los costos de producción de los cultivos de arroz en el municipio del Espinal, Tolima. Universidad de la Salle, Bogotá D.C. 111 p.
MOHANTY, S. 2013. Trends in global rice consumption. En: Rice Today, http://irri.org/rice-today/trends-in-global-rice-consumption; consulta: septiembre, 2016.
MOLDENHAUER, K.; SLATON N. 2003. Rice Growth and Development. pp. 7-14. En: Smith, W.; Dilday, R. Rice, origen, history, technology, and production. Jhon Wiley and Sons., Inc. United States of America. 643 p.
PERFETTI, J.J.; BALCÁZAR, A.; HERNÁNDEZ, A.; LEIBOVICH, J. 2013. Políticas para el desarrollo de la agricultura en Colombia. SAC y FEDESARROLLO. Bogotá. 248 p.
RAMÍREZ, M.; MARTÍNEZ, H. 2005. Transmisión de precios y efectos en producción y consumo. pp. 403 - 494. En: Garay, L; Barberi, F; Espinosa, A (editor). 2005. La agricultura colombiana frente al tratado de libre comercio con Estados Unidos. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural de Colombia. Bogotá. 556 p.
RAMÍREZ, JM.; GÓMEZ, D.; BECERRA A. 2014. Efectos sobre bienestar y pobreza de la política comercial agrícola: el caso del arroz en Colombia. En: FEDESARROLLO, http://www.fedesarrollo.org.co/wp-content/uploads/2014/03/working-paper-No-63.pdf; consulta: septiembre, 2015.
ROJAS, P.; SEPÚLVEDA, S. 1999. ¿Qué es la competitividad?, pp. 26 - 28. En: Rojas, P.; Chavarria, H.; Sepúlveda, S. Competitividad de la agricultura: cadenas agroalimentarias y el impacto del factor localización espacial. IICA, San José, Costa Rica. 379 p.
SCHWARTZ, M.; IBARRA, K.; ADMA, C. 2007. Indicadores de competitividad de la industria exportadora chilena de palta (aguacate). pp 1 - 10. En: Proceedings VI World Avocado Congress. Viña Del Mar, Chile.
SUÁREZ, A. 2007. El modelo agrícola colombiano y los alimentos en la globalización. Ediciones Aurora. Bogotá. 221 p.
SNYDER, C.; SLATON, N. 2001. Rice Production in the United States - An Overview. Rev. Better Crops. 85(3):3 - 7.
TEJADA, A. 2009. La nueva ley agrícola estadounidense (Farm Bill 2008 - 2013) y sus repercusiones económicas y comerciales. En: http://www.inai.org.ar/archivos/notas/La%20nueva%20Ley%20Agr%C3%ADcola%20de %20Estados%20Unidos.pdf; consulta: enero, 2016.
USDA. (s.f.) UNITED STATES DEPARTMENT OF AGRICULTURE. Natural Resources Conservation Service. 2008 Farm Bill Archive. En: https://www.nrcs.usda.gov/wps/portal/nrcs/detail/national/programs/farmbill/archived/?cid=stelprdb1245079; consulta: Diciembre, 2015.
WILSON, C; MOLDENHAUER, K.; CARTWRIGHT, K; HARDKE, J. 2013. Rice cultivars and seed production, pp. 21-30. En: Hardke, J. (ed.). Rice production handbook. University Of Arkansas Cooperative Extension Service. United States of America. 206 p.