The wheat crop in Colombia: Its agony and possible disappearance
DOI:
https://doi.org/10.22267/rcia.173402.77Keywords:
Triticum aestivum L., Free Trade Agreement (FTA), wheat flour, cereal.Abstract
Wheat (Triticum aestivum L.) in Colombia, which is requires a large workforce in its productive chain, is considered a staple food of the national diet, however, since 1970 the area and production of the cultivated wheat has had a constant decrease represented in the official statistics, being important to know the reasons for this phenomenon and the impact generated. Accordingly, this review sought to identify the harmful aspects that explain the agony and possible crop´s disappearance in the country in three historical periods: i) from 1920 to 1989, ii) from 1990 to 2000 and iii) future perspectives. Information was collected from different primary and secondary sources, it was concluded that the wheat has witnessed different macroeconomics downturns which has led to the government's abandonment in the sector. This in turn has raised many questions regarding the crop´s sustainability in Colombia.
Downloads
Metrics
References
Adams, D.; Mancini, S. 1964. Posibilidades de ajustes en la producción de trigo y los productos competitivos de clima frío. Revista Facultad Nacional de Agronomía, Medellín. 24(61):1 - 26.
Afanador, J. 2008. Reseña de “The Political Economy of Food: The Rise and Fall of the Postwar International Food Orde” de H. Friedmann. Revista de Estudios Sociales. 29:180 - 181.
Amaguaña, J.; Fuente, D.; Arteaga, G.; Viveros, M. 1995. Respuesta del trigo ICA-Yacuanquer (Triticum aestivum L.) a la fertilización edáfica y foliar en un sueño del municipio de Pasto. Revista de Ciencias Agrícolas. 13(21):21 - 35.
Bejarano, J. 1989. La economía colombiana entre 1922 y 1929, pp. 160-163. En
Ocampo, J. Historia económica de Colombia. Segunda edición. Siglo veintiuno editores. Bogotá, Colombia. 178p.
Bolaños, A.; Campuzano, L.; Merchancano, J.; Coca, A.; Brito, R. 1991. ICA - Gualmatan; variedad mejorada de trigo de excelente calidad galletera para Nariño. En: https://goo.gl/Ld8fvP; consulta: mayo, 2017.
Bolaños, A.; Merchancano, J.; Arcila, M.; Yepes, D. 1997. Obonuco sureño 97: nueva variedad mejorada de trigo para zonas de modernización del cultivo en el departamento de Nariño. En: http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=CO2001000335; consulta: abril, 2017.
Bolaños, A.; Merchancano, J.; Brito, R.; Fajardo, A. 1993. ICA-Achalay, nueva variedad mejorada de trigo para el departamento de Nariño. ICA Informa. 27(1):64 - 5.
Brito, R.; Coca, A.; Sierra, D. 1993. ICA Hunza, variedad mejorada de trigo para el altiplano cundiboyancense. En: http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=CO1999000164; consulta: abril, 2017.
Brito, R.; Coca, A.; Sierra, D.; Delgado, J. 1991. Bochica, variedad mejorada de trigo de altos rendimientos para al altiplano cundiboyacense. En: http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=CO1999000105; consulta: abril, 2017.
Burbano, L.: Ortega, C. 2015. El tratado de libre comercio en los discursos de los cultivadores de trigo en Yacuanquer-Nariño. Tendencias. 16(1):125 - 146. doi: http://dx.doi.org/10.22267/rtend.151601.36.
Castro, E. 1980. Variedades de trigo y cebada en el departamento de Nariño. Primera edición. ICA. Colombia. 55 p.
Castro, E.; Coca, A.; Sierra, J.; Fajardo, L. 1991. Ica - Tenza; Variedad mejorada de trigo adaptada al altiplano cundiboyacense. En: https://goo.gl/12oAt5; consulta: mayo, 2017.
Checa, O. 1997. Las leguminosas como alternativa de sustitución en zonas de reconversión triguera y cebadera de Nariño. Revista de Ciencias Agrícolas. 15(1y2):88 - 94.
DANE-Departamento Administrativo Nacional de Estadística. 1974. Censo Nacional Agropecuario. DANE. Bogotá, Colombia. 398 p.
DANE- Departamento Administrativo Nacional de Estadística. 2011. Matriz de empleo en la base 2005 de las cuentas nacionales. DANE. Bogotá-Colombia. 34 p.
Espinal, C., Martínez, H., Prieto, L. 2006. La Cadena del trigo en Colombia, Documento de trabajo No. 126. En: http: www.agrocadenas.gov.co; consulta: mayo, 2017.
FAO-Organización de las Naciones Unidas para la alimentación y la agricultura. 2017. Estadísticas de producción de cultivos. En: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC; consulta: mayo, 2017.
FENALCE- Federación Nacional de Cultivadores de Cereales. 2010. El trigo. En: https://goo.gl/cNfXHk; consulta: mayo, 2017.
FENALCE -Federación Nacional de Cultivadores de Cereales. 2017. Índice Cerealista, En: https://goo.gl/1WVfQ5; consulta: mayo, 2017.
Holt-Giménez, E.; Altieri, M.; Rosset, P. 2007. Rockefeller y Bill Gates No resolverán los problemas de pobreza y hambre en África. En: https://goo.gl/oG4yg9; consulta: agosto, 2016.
ICA. Instituto Colombiano Agropecuario. 2014a. Resolución 001267. Registro de cultivar comercial para producción y comercialización de semillas en Colombia. ICA. Bogotá, Colombia. 6p.
ICA. Instituto Colombiano Agropecuario. 2014b. Resolución 001268. Registro de cultivar comercial para producción y comercialización de semillas en Colombia. ICA. Bogotá, Colombia. 6p.
IICA. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura. 1967. Las ciencias agrícolas en América Latina. IICA. Costa Rica. 656p.
Londoño, C. 1998. La apertura económica en Colombia. Pensamiento Humanista. 4: 39 - 51.
Mac Key, J. 2005. Wheat: Its concept, evolution, and taxonomy, pp: 3-61. En: C. Royo, M. Nachit, N. Difonzo, J. Araus, W. Pfeiffer, G. Slafer, Durum wheat breeding: Current approaches and future strategies. Primera edición. The Haworth Press, E.E.U.U.
Machado, A. 2009. La reforma rural, una deuda social y política (No. 1). En: https://goo.gl/dBHmVM, consulta: agosto, 2016.
MADR. Ministerio de agricultura y desarrollo rural. 2017. Producción Nacional por Producto. En: https://goo.gl/QcmbdP, consulta: abril, 2017.
Merchancano, J.; Bolaños, A. 1996. Obonuco Sequía-96: Nueva variedad mejorada de trigo para zonas de baja fertilidad y sequía del departamento de Nariño. En: https://goo.gl/jM7AT9; consulta: junio, 2017.
Merheg, H. 2005. Colombia en contravía: Un examen crudo y atrevido al modelo económico y al TLC como política comercial. Primera Edición. Oveja Negra. Bogotá Colombia. 401 p.
MCIT. Ministerio De Comercio Industria Y Turismo, Proexport Colombia, y OFCC- Oficina Comercial En Canadá. 2012. Abecé del TLC Colombia-Canadá. En: https://goo.gl/n6SVtP, consulta: abril, 2016.
Moreno, A. 2007. La letra menuda del TLC. Primera edición. Gew, Ed. Bogotá. 428 p.
Nuñez, J.; Carvajal, J.; Bautista, L. 2013. El TLC con Estados Unidos y su impacto en el sector agropecuario colombiano: Entre esperanzas e incertidumbres. Revista Electrónica de La Facultad de Derecho. 1(1):118 - 133.
Pareja, M.; Méndez, D. 2006. Estudio socioeconómico de las familias productoras de trigo en los Departamentos de Nariño, Boyacá y Cundinamarca, correspondiente a las siembras del semestre A de 2005. FENALCE. Bogotá Colombia. 117p.
Patiño, V. 1969. Plantas cultivadas y animales domésticos en América Equinoccial (IV). Imprenta Departamental. Colombia. 503p.
Rincón, O., Suarez, A., Contreras, RB., Castiblanco, L., Y Miranda, A., 1981. El cultivo de trigo y la cebada. Temas de Orientación Agropecuaria. 150:1 - 103.
Ripoll, M. 2014. La Industria Molinera de Trigo en Colombia: El caso del molino tres castillos, 1940-2012. Economía y Región. 8(2):213 - 265.
Sañudo, B.; Muriel, J.; Vanegas, H.; Molina, C. 2015. FNC Proveedor, Genotipo de trigo mejorado para ambientes desfavorables en la zona triguera de Nariño. FENALCE. Pasto, Colombia. 20p.
Tapia, M. 1940. El cultivo del trigo. Primera edición. Departamento de Investigaciones Agropecuarias. Colombia. 150p.
Trujillo, E.; Torres, E.; Conde, J. 1990. El trigo en la época colonial: Técnica agrícola, producción, molinos y comercio. Universidad de San Buenaventura y Federación Nacional de Molineros de Trigo. Colombia. 108p.
Valderrama, M. 1976. El trigo en Colombia. Primera Edición. CIMMYT. México D.F. 23p.
Viloria, J. 2007. Economía del Departamento de Nariño: Ruralidad y aislamiento geográfico (No. 87). Centro de Estudios Económicos Regionales. Cartagena, Colombia. 88p.
Yepes, E. 1948. Investigaciones sobre la producción de trigo en México y observaciones sobre su cultivo en Colombia. Revista Facultad Nacional de Agronomía. 8(29 - 30):59 - 78.
Zapata, M.; López, R. 1967. Programa Nacional del trigo: El cultivo del trigo. ICA. En: https://goo.gl/3LCxek, consulta: mayo, 2017.
Zapata, M.; López, R.; Varela, D. 1974. New improved wheat varieties for Colombia. pp. 6-13. En Memories of Latin American wheat conference. Porto Alegre, Brasil.
Zarama, M. 1999. El trigo en nuestra comarca, pp. 500-521. En: Muñoz-Cordero, L. Historia de Pasto. Tercera Edición. Academia Nariñense de Historia. San Juan de Pasto, Colombia. 539p.