El abastecimiento y consumo responsable de alimentos en Toluca, estado de México

Autores/as

DOI:

https://doi.org/10.22267/rtend.252602.277

Palabras clave:

consumo alimentario, gasto, precio de productos básicos, preparación de alimentos, rol de la familia

Resumen

Introduction: In the world there is a serious problem of hunger, malnutrition, food loss and waste, environmental degradation and depletion of natural resources. Objective: To identify food supply habits and some sustainable practices of consumers in Toluca, State of Mexico. Methodology: The field research method used was the survey; a questionnaire was designed as an instrument and applied in the municipality of Toluca to a convenience sample of 281 adults, in the months of September and October 2023 in markets, tianguis and supermarkets. Results: Family spending on food is high; food acquisition and preparation is still a female activity; food is based on vegetables, cereals, meats, eggs; most of them check the refrigerator and pantry before going shopping, and make a shopping list of food before acquiring it. Conclusion: some food supply habits, the profile of responsible and non-responsible consumers were known; food is healthy and responsible food consumption is practiced.

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Biografía del autor/a

Felipe Carlos Viesca González, Universidad Autónoma del Estado de México

Doctorado en Administración, Instituto Tecnológicos y de Estudios Superiores de Monterrey Campus Ciudad de México. Profesor de tiempo completo de la Facultad de Turismo y Gastronomía de la Universidad Autónoma del Estado de México. ORCID: 0000-0003-0980-3507. Correo electrónico: fviescag798@profesor.uaemex.mx, Toluca - México.

Violeta Alvirde Castañeda, Universidad Autónoma del Estado de México

Maestría en Estudios Sostenibles Regionales y Metropolitanos, Universidad Autónoma del Estado de México. ORCID: 0000-0002-2824-4969. Correo electrónico: valvirdec081@alumno.uaemex.mx, Toluca - México.

Gerardo Novo Espinosa de los Monteros, Universidad Autónoma del Estado de México

Doctorado en Estudios de Turismo, Universidad Autónoma del Estado de México. Profesor de Tiempo Completo de la Facultad de Turismo y Gastronomía, Universidad Autónoma del Estado de México. ORCID: 0000-0002-5136-642X. Correo electrónico: gnespinosad@uaemex.mx, Toluca - México.

Baciliza Quintero Salazar, Universidad Autónoma del Estado de México

Doctorado en Biotecnología, Universidad Autónoma Metropolitana. Profesor de Tiempo Completo de la Facultad de Turismo y Gastronomía, Universidad Autónoma del Estado de México. ORCID: 0000-0002-3142-3714. Correo electrónico: bquinteros@uaemex.mx, Toluca – México.

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Publicado

2025-07-01

Cómo citar

Viesca González, F. C., Alvirde Castañeda, V., Espinosa de los Monteros, G. N., & Quintero Salazar, B. (2025). El abastecimiento y consumo responsable de alimentos en Toluca, estado de México. Tendencias, 26(2), 107–135. https://doi.org/10.22267/rtend.252602.277