Nutritional evaluation of different silages to feed rabbits
DOI:
https://doi.org/10.22267/rcia.163302.54Keywords:
feeding, legumes, fodder, New ZealandAbstract
On the Quindío’s University experimental farm “Bengala”, located in the municipality of Filandia, Quindío, was carried out an assessment regarding to the weight increase of rabbits for meat, fed on fodder, (imperial grass (Axonopus scoparius (Flüggé) Kuhlm) mixed with meadow buttercup (Ranunculus acris L.), ramie (Boehmeria nivea L.) and morus/mulberry (Morus alba L.). A completely randomized design with five probing groups of rabbits consisting of five rabbits each was used. The group fed on imperial grass and meadow buttercup ensilage, had the highest increase of weight (141g/weekly). Whereas the group fed on simply fresh fodder had the lower mean weight (109g/weekly). Thereafter, the nutritional food sources which better response for rabbits were silages based on meadow buttercup, morus/mulberry and ramie.
Downloads
Metrics
References
AGUILERA, A.; PÉREZ, F.; GRANDE, D.; DE LA CRUZ, I.; JUÁREZ J. 2007. Digestibility and fermentative characteristics of mango, lemon and corn stover silages with or without addition of molasses and urea. Small Ruminant Research, 26:87 - 91.
ASHBELL, G.; WEINBERG, Z.G.; BOLSEN, K.K.; HEN, Y.; AZRIELI, A. 1999. The silage characteristics of two varieties of forage sorghum mixed in different proportions at two stages of maturity. African J. Range Forage Sci. 15:69 - 72.
ASHBELL, G.; WEINBERG, Z.G.; AZRIELI, A.; HEN, Y.; HOREV, B. 1991. A simple system to determine the aerobic determination of silages. Can. Agric. Engin. 33:391 - 395.
BARBADO, J. L. 2006. Cría de conejos, su empresa de cunicultura. Ed. Albatros. Argentina. 190 p.
BETANCOURT, M.; GONZALEZ, I.; MARTINEZ DE ACURERO M. 2005. Evaluación de la calidad de los ensilajes. Revista Digital Centro Nacional de Investigaciones Agropecuarias de Venezuela. 8:1 - 5.
CAÑETE, M. V.; SACHA J. 1998. Ensilado de forrajes y su empleo en la alimentación de rumiantes. Ediciones Mundi-Prensa, Madrid, España. 1 - 260 p.
CHAVERRA, G.; BERNAL. E. 2000. Ensilaje en la alimentación de ganado vacuno. IICA. Tercer Mundo Editores. Bogotá, Colombia. 65 - 123 p.
DE LA RAZA, B. 2005. El ensilado en zonas húmedas y sus indicadores de calidad. IV Jornadas de Alimentación Animal. Laboratorio de Mouriscade. Lalín. 1 - 20 p.
ECHEVERRY, J. 2004. Explotación y Manejo de Conejo Doméstico. Politécnico Colombiano Escuelas de Ciencias Agrarias. En: http://granjalagabriela.blogspot.com/2008/05/historia-de-la-cunicultura.htm; consulta: marzo, 2014.
FILIPPI, R.2011. Conceptos básicos en la elaboración de ensilajes. Universidad de la Frontera. Chile. 1 - 9 p.
GARCÍA, G.1991. Ensilado de Forrajes. Publicaciones de Extensión Agraria. Madrid España. 5 - 7 p.
GARCÍA, D.; P. LARA, E.; MAGAÑA, E.; AGUILAR, J.; SANGINES. 2009. Parámetros reproductivos en conejas alimentadas con morera (Morus alba) ó tulipán (Hibiscus rosa-sinensis). Revista Verde (Mossoró- RN - Brasil). 4(3):90 - 98.
GARCÉS, M. A.; SUÁREZ, E.; SERNA, J.; RUÍZ. S. 2006. Evaluación de la calidad bromatológica del ensilaje de pasto kikuyo y maní forrajero. Revista Lasallista de Investigación. 3(2):34 - 37.
GARCÉS, A.M.; BERRIO, L.; RUÍZ, S.; SERNA, J.; BUILES. A. 2011. Ensilaje como fuente de alimentación para el ganado. Rev. Lasallista Investigación. 1(001):66 - 71.
GONZÁLEZ, P., CARAVACA-RODRÍGUEZ, F.P. 2007. Producción de conejos de aptitud cárnica. Sistemas ganaderos en el siglo XXI. Universidad Sevilla. España. 443 - 461 p.
GUZMÁN, O.; LEMUS, C.; MARTÍNEZ, S.; BONILLA, J.; PLASENCIA, A.; LY, J. 2012. Chemical characteristics of silages of mango (Mangifera indica L.) by products for animal feeding. Cuban J. Agric. Sci. 46(4):369 - 374.
MBANYA, J. N.; B. N. NDOPING; J. M. MAFENI; D. W.FOMUNYAM. 2005. The effect of different protein sources and their combination on the performance of growing. En: http://www.lrrd.org/lrrd17/3/mban17032.htm; consulta: mayo, 2015.
MEDINA, M.; GARCÍA, D. E.; GONZÁLEZ, M.; COV, L, MORANTINOS, P. 2009. Variables morfo-estructurales y de calidad de la biomasa de Tithonia diversifolia en la etapa inicial de crecimiento. Zootecnia Trop. 27:121 - 134.
NIEVES, D.; TERÁN, O.; SILVA, L.; GONZÁLEZ, C. 2002. Digestibilidad in vivo de nutrientes en dietas en forma de harina con niveles crecientes de Leucaena leucocephala para conejos de engorde. Rev. Científ. 12(2):408 - 411.
NISA, M.; SHAHZAD, M.A.; SARWAR, M.; TAUQIR, N.A. 2008. Influence of additives and fermentation periods on silage characteristics, chemical composition, and in situ digestion kinetics of Jambo silage and its fodder in Nili buffalo bulls. Turk. J. Vet. Anim. Sci. 32(2):67 - 72
QAMAR, M. 2009. Effect of molasses and corn as silage additives on the characteristics of Mott Dwarf Elephant grass silage at different fermentation periods. Pak. Vet. J. 29:19 - 23.
ROCA, T. 2008. Razas de Conejos. En: http://www.conejos-info.com/articulos/razas-de-conejos; consulta: octubre, 2014.
REYES, N.; B. MENDIETA; T. FARIÑAS; M. MENA; J. CARDONA; D. PEZO. 2009. Elaboración y utilización de ensilajes en la alimentación del ganado bovino, Manual Técnico. Primera Edición. CATIE. Managua, Nicaragua. 98 p.
ROA, M., CASTILLO, C., TÉLLEZ, Y E. 2010. Influencia del tiempo de maduración en la calidad de ensilajes con forrajes arbóreos. Revista Sistemas de Producción Agroecológicos. 1(1): 63-73.
STEEL, R.; TORRIE, J.; MARTÍNEZ, R. 1985. Bioestadística: Principios y Procedimientos. McGraw- Hill. Bogotá, Colombia. 622 p.
VERDECIA, D.; RAMÍREZ, J.; LEONARD, I.; ÁLVAREZ, Y.; BAZÁN, Y.; BODAS, R.; ANDRÉS, S.; ÁLVAREZ, J.; GIRÁLDEZ, F.; LÓPEZ, S. 2011. Calidad de la Tithonia diversifolia en una zona del Valle del Cauto. REDVET. En: http://www.veterinaria.org/revistas/redvet/n050511/051113.pdf; consulta: noviembre, 2014.
WATTIAUX, M. 2005. Guía Técnica Lechera. Instituto Babcock para la investigación y desarrollo internacional de la industria lechera. 9 - 20 p.