Factors influencing the acquisition of corn seed in the State of Veracruz, Mexico

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22267/rcia.20244103.238

Keywords:

agricultural economy, aid programmes, collective farming, hybrid, social group, transnational companies

Abstract

Corn production is a fundamental agricultural activity in Mexico. However, producers face significant challenges in accessing improved seeds that can optimize yields. Identifying the factors influencing the acquisition of these seeds is crucial for developing effective support strategies for local farmers. This study aimed to analyze the factors affecting the acquisition of improved corn seeds in three communities within the municipality of Paso de Ovejas, Veracruz, Mexico. A survey method and semi-structured interviews were conducted with 103 producers. Agricultural technicians and neighboring farmers were identified as the primary sources of information on seed use. Economic and social factors were found to have the greatest influence on access to information. Hybrid seeds from transnational companies, such as Monsanto and Pioneer, dominated the market, accounting for 83% of seed purchases. These seeds were more expensive than those from national companies, with an average cost of $5,728 per producer. Economic factors were determined to be the most significant influence on the purchase of improved seeds, outweighing social,
political, and human factors.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Aguirre, C.; Escobar, A.; Zúniga, T.; Rodríguez, R. (2011). Enfoques de extensión y adopción de tecnologías de conservación de suelos. Estudios de casos con ongs de esteli, boaco y matagalpa. La Calera. 6(7): 55-59.

Candelaria, B.; Ruiz, O.; Gallardo, F.; Pérez, P. (2011). Aplicación de modelos de simulación en el estudio y planificación de la agricultura, una revisión. Tropical and Subtropical Agroescosystems. 14(3): 999 1010.

Cadavid Higuita, L.; Awad, G.; Franco Cardona, C. J. (2012). Análisis bibliométrico del campo modelado de difusión de innovaciones. Estudios Gerenciales. 28(EE): 213-236. https://doi.org/10.18046/j.estger.2012.1486

Donnet, L.; López, D.; Arista, J.; Carrión, F.; Hernández, V.; González, A. (2012). El potencial de mercado de semillas mejoradas de maíz en México. Mexico: CIMMYT. 30p.

Espinosa, A.; Tadeo, M.; Sierra, M.; Gómez, N.; Coutiño, B.; Palafox, A. (2004). Mejoramiento genético y conservación de biodiversidad del maíz en México. http:// www.somedicyt.org.mx/congreso_2004/ ponencias/biodiversidad/Espinosa_ Calderon_ext.pdf

Everett, R. (1962). Diffusion of innovations. New York: Free Press. 67 p.

FAO (Organización de las naciones unidas para la agricultura y la alimentación). (2013). Panorama de la seguridad alimentaria y nutricional en México 2012. http://www.colpos.mx/wb_pdf/ Panorama_Seguridad_Alimentaria.pdf

Galindo, G.; Tabares, W.C.; Gómez, G. (2000). Caracterización de los productores agrícolas de seis distritos de desarrollo rural de Zacatecas. Terra. 18: 83-92.

García, A.; Ramírez, J.R. (2014). El mercado de la semilla mejorada de maíz (Zea mays l.) en México. Un análisis del saldo comercial por entidad federativa. Fitotecnia de México. 37: 69-77.

Kiesling, E.; Günther, M.; Stummer, C.; Wakolbinger, L. (2012). Agent-based simulation of innovation diffusion: a review. Central European Journal of Operations Research. 20(2): 183-230. https://doi.org/10.1007/s10100-011 0210-y

Luna, M.; Mena, A.; Hinojosa, J.; Ayala, F.; Castillo, A.; Mejía, C. (2012). Perspectivas de desarrollo de la industria semillera de maíz en México. Revista Fitotecnia Mexicana. 35(1): 1-7.

Martín, C.; Salamanca, B. (2007). El muestreo en la investigación cualitativa. Nure Investigación. (27): 4.

Ramírez, B.; Ramírez, V.G.; Juárez, P.; Cesín, V.A. (2007). Tecnología e implementos agrícolas: estudio longitudinal en una región campesina de Puebla, México. Revista de Geografía Agrícola. 38: 55-70.

Rubio, B. (2008). De la crisis hegemónica y financiera a la crisis alimentaria impacto sobre el campo mexicano. Argumentos UAMX. 21(57): 35-52.

Salas, G.; Leos, R.; Sagarnaga, V.; Zavala, P. (2013). Adopción de tecnologías por productores beneficiarios del programa de estímulos a la productividad ganadera (PROGAN) en México. Revista Mexicana Ciencias y Pecuarias. 4(2): 243-254.

Serrano, V. (1996). Caracterización de los productores de maíz de la planicie de la costa de Oaxaca. Revista mexicana de la ciencias agrícolas. 22(2): 199–217. https://doi.org/10.29312/remexca. v11i7.2344

Sierra, M.; Rodríguez, M.F.; Palafox, C.A.; Espinosa, C.A.; Meza, P.A.; Gómez, M.N.; Valdivia, B.R. (2016). Productividad de semilla y adopción del híbrido de maíz h-520, en el trópico de México. Agricultura, Sociedad y Desarrollo. 13(1): 19-32.

Secretaría de Agricultura Desarrollo Rural Pesca y Alimentación (SAGARPA). (2010). Estudio de Gran visión y factibilidad económica y financiera para el desarrollo de infraestructura de almacenamiento y distribución de granos y oleaginosas para el mediano y largo plazo a nivel nacional. https://acortar.link/4t3ZCW

Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (SIAP). (2015). Estadísticas de producción de semilla del año agrícola 2014. cierreagricola/ https://nube.siap.gob.mx/

Torres, N.E.; Geoconda, P.P.; Mercedes, M.M.; Sánchez, L.A.; Muñoz, R.G.; Manosalvas, V.C.; Vargas, B.C. (2015). Financing of Corn Crops in Mocache Canton, Ecuador. Revista Amazónica Ciencia y Tecnología. 4(3): 270-300.

Turrent, F.; Wise, T. A.; Garvey E. (2012). Factibilidad de alcanzar el potencial productivo de maíz de México. Mexican Rural Development Research Reports. 24: 36.

Turrent, F. (2010). El potencial productivo del maíz. Ciencias. 92(092): 126-129. https://www.revistas.unam.mx/index.php/ cns/article/view/14840

United States Department of Agriculture (USDA). (2016). Mexico Grain and Feed Update. https://acortar.link/V58sRU

Zarazúa, J.A.; Almaguer, V.G.; Rendón, M.R. (2012). Capital social. Caso red de innovación de maíz en Zamora, Michoacán, México. Cuadernos de Desarrollo Rural. 9(68): 105-124. https:// doi.org/10.11144/Javeriana.cdr9-68.cscr

Zarazúa, J.A.; Almaguer, V.G.; Ocampo, L. (2011). El programa de apoyos directos al campo (PROCAMPO) y su impacto sobre la gestión del conocimiento productivo y comercial de la agricultura del estado de México. Agricultura Sociedad y Desarrollo. 8(1): 89-105.

Zanetti, L. (2000). Investigación exploratorio descriptiva sobre medios de difusión y comunicación en la ciudad de Córdoba. Revista Latina de Comunicación Social. 3(35). https://www.redalyc.org/articulo. oa?id=81933512

Downloads

Published

2024-12-23

How to Cite

Vega-Bautista, M., Platas, D. E., Vilaboa-Arroniz, J., López, . J. L., Ortiz, A. I., & Neri, M. (2024). Factors influencing the acquisition of corn seed in the State of Veracruz, Mexico. Revista De Ciencias Agrícolas, 41(3), e3238. https://doi.org/10.22267/rcia.20244103.238