Coffee (Coffea arabica L,var. Castillo) seedling growth in Nariño, Colombia

Autores/as

  • José Álvaro Castillo Docente Tiempo Completo de la Facultad de Ciencias Agrícolas, Universidad de Nariño
  • Danita Andrade Universidad de Nariño, Grupo de Investigación en Producción de Frutales Andino

DOI:

https://doi.org/10.22267/rcia.213801.145

Palabras clave:

Coffee, environment, development, growth rates, seedlings

Resumen

Coffee is one of the most socioeconomically important crops worldwide. Currently, environmental variations due to climate change are affecting coffee development and growth. Therefore, it is important to evaluate areas that offer a different environment during seedling stage since it is fundamental for successful cultivation. Four municipalities located at different altitudes in the Department of Nariño were selected: La Florida (1879 m a.s.l.), Sandoná (1924 m a.s.l.), Consacá (2001 m a.s.l.), and La Unión (1417 m a.s.l.). The experiment was conducted as a randomized complete block design. Growth variables were measured for five months, including total height-TH, number of leaves-NL, total leaf area-LA, fresh weight-FW, and dry weight-W. The following indices were calculated from the variables recorded: relative growth rate-RGR, leaf area index-LAI, net assimilation rate-NAR, crop growth rate-CGR, leaf area duration-LAD, and leaf area ratio-LAR. The data related to TH, NL, W, and LA recorded during the last evaluation (120 days after being transplanted) showed differences between locations; the maximum values in TH, W and LA were recorded in La Union, while higher averages in NL were obtained in Sandoná. The index values for CGR, LAI, LAR, RGR, and LAD were higher in La Unión, while NAR was higher in La Florida. The results lead to conclude that there are differences in coffee seedling growth depending on the climatic conditions. Accordingly, the highest growth was observed in areas at lower altitudes; therefore, these are recommended for seedling establishment given the higher growth rate, especially that of leaves.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Métricas

Cargando métricas ...

Citas

Alfonse, A.; Trejo, J.; Martínez, M. (2018). Opción climática para la producción de café en México. Ensayos Revista de Economía. 37(2): 135-154. doi: http://dx.doi.org/10.29105/ensayos37.2-1

Álvarez, W. (2019). Evaluación de los efectos nutricionales del lombricompuesto y las Micorrizas Arvasculares, en el desarrollo de un almácigo de café Coffea arábica l.. Recuperada de https://repository.unad.edu.co/bitstream/handle/10596/28437/waalvarezq.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Borjass, R.; Andía, E.; Alarcón, G.; Estelita, S.; Julca, A. (2018). Crecimiento y calidad de plántulas de café (Coffea arabica) injertadas sobre Coffea canephora frente a nematodos en vivero. Journal of the Selva Andina Biosphere. 6(2): 28-41. doi: 10.36610/j.jsab.2018.060200028

Bucardo, E.; Van Zonneveld, M.; Betanco, B.; Francisco, B. (2016). Recomendaciones para una caficultura sostenible adaptada al clima en Huehuetenango, Guatemala y las Segovias, Nicaragua. Recuperada de https://ccafs.cgiar.org/es/publications/ recomendaciones-para-una-caficultura-sostenible-adaptada-al-clima-en-huehuetenango#.X5ReA1hKipo

Centro Nacional de Investigaciones de Café (Cenicafe) - Federación Nacional de Cafeteros de Colombia. (2013). Manual del cafetero colombiano. Investigación y tecnología para la sostenibilidad de la caficultura. Tomo I y II. Chinchina, Caldas, Colombia: Cenicafe. 285 p.

Encalada, M.; Soto, F.; Morales, D.; Álvarez, I. (2016). Influencia de la luz en algunas características fisiológicas del cafeto (Coffea arabica L. cv. Caturra) en condiciones de vivero. Cultivos Tropicales. 37(4): 89-97. doi: 10.13140/RG.2.2.10544.76801.

Farfán, F. (2016). Sombríos transitorios para el establecimiento del café. Chinchina, Caldas, Colombia. 29 p.

García, M.; Gustavo, D.; Castañeda, Ernesto; Lozano, S.; Pérez, M. (2017). Caracterización del agroecosistema de café bajo sombra en la cuenca del río Copalita. Revista Mexicana de Agronegocios. 40(1): 635-648.

Gardner, F.; Pearce, R.; Mitchell, R. (1985). Physiology of crop plants. Iowa State University Press, Ames. 21(95): 327. doi: 10.1016/ 0378-4290(86)90065-1

Gil, J. (2019). Indicadores bióticos del cambio climático: casos granadilla y café. Revista Yachay. 8(1), 522-529. doi: https://doi.org/10.36881/yachay.v8i1.130

Letort, V.; Sabatier, S.; Okoma, M.; Jaeger, M.; Reffye, P. (2020). Internal trophic pressure, a regulator of plant development? Insights from a stochastic functional–structural plant growth model applied to Coffea trees. Annals of Botany. 126: 687–699. doi: 10.1093/aob/mcaa023

Melo, R.; Piñeros, R. (2015). Evaluación de la fertilización edáfica en café (Coffea arabica L.) mediante el análisis sensorial y características físicas bajo diferentes alturas en Fusagasuga-Cundinamarca. Recuperado de

http://repositorio.ucundinamarca.edu.co/handle/20.500.12558/70

Milla, M.; Oliva, S.; Leiva, S.; Silva, R.; Gamarra, O.; Barrena, M.; Maicelo, J. (2019). Características morfológicas de variedades de café cultivadas en condiciones de sombra. Acta Agronómica. 68 (4): 271-277. doi: https://doi.org/10.15446/acag.v68n4.70496

Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural, MinAgricultura. (2020). Reporte: Área, Producción y Rendimiento Nacional por Cultivo. Recuperada de https://www.agronet.gov.co/estadistica/Paginas/home.aspx?cod=1

Molina, P.; Gómez, M.; Ortiz, G.; Cerdan, C. y Pérez, J. (2020). Revista Electronica de la Coordinación Universitaria de Observatorios de la Universidad Veracruz. 9 (1): 47-58. https://doi.org/10.25009/uvserva.v0i9.2638

Montoya, R.; Hernandez, A.; Unigarro, M. y Florez, R. (2017). Estimación del área foliar en café variedad Castillo a libre exposición y su relación con la producción. Revista Cenicafe. 68 (1): 55-61.

Ordóñez, H.; Navia, J.; Ballesteros, W. (2018). Tipificación de sistemas de producción de café en La Unión Nariño, Colombia. Temas Agrarios. 24(1): 53 – 65.

Rakocevic, M.; Takeshi, F. (2018). Variations in leaf growth parameters within the tree structure of adult Coffea arabica in relation to seasonal growth, water availability and air carbon dioxide concentration. Annals of Botany. 122: 117–131. doi: 10.1093/aob/mcy042

Robiglio, V.; Baca, M.; Donovan, J.; Bunn, C.; Reyes, M.; Gonzáles, D.; Sánchez, C. (2017). Impacto del cambio climático sobre la cadena de valor del café en el Perú. ICRAF Oficina Regional para América Latina, Lima, Perú & CIAT Centro Internacional de Agricultura Tropical, Cali, Colombia. 53 p.

Rodríguez, L.; Hernández, F.; Gómez, H.; Fonseca, M.; Gómez, J.; Pinto, R. (2015). Anatomía foliar relacionada con la ruta fotosintética en árboles de café (Coffea arabica L., var. Caturra Rojo) expuestos a diferentes niveles de radiación solar en la Sierra Maestra, Granma, Cuba. Acta Agronómica. 65 (3): 248-254. doi: http://dx.doi.org/10.15446/acag.v65n3.46731

Vega, F.; Ziska, L.; Simpkins, A.; Infante, F.; Davis, A.; Rivera, J.; Barnaby, J.; Wolf, J. (2020). Early growth phase and caffeine content response to recent and projected increases in atmospheric carbon dioxide in coffee (Coffea arabica and C. canephora). Scientific Reports. 10: 5875. doi: https://doi.org/10.1038/s41598-020-62818-x

Publicado

2021-05-08

Cómo citar

Castillo, J. Álvaro, & Andrade, D. (2021). Coffee (Coffea arabica L,var. Castillo) seedling growth in Nariño, Colombia. Revista De Ciencias Agrícolas, 38(1), 62–74. https://doi.org/10.22267/rcia.213801.145