Evaluation of physical and chemical variables of organic substrates in a hydroponic system for strawberry (Fragaria ananassa Duch)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22267/rcia.213802.158

Keywords:

Productive alternatives, urban agriculture, organic substrates, quality of substrates

Abstract

This project is presented as an innovative and clean alternative that optimizes the use of small areas for strawberry (Fragaria ananassa Duch) production in the department of Nariño. This research was conducted at the Centro Internacional de Producción Limpia Lope -SENA- Regional Nariño, with the aim of evaluating physical and chemical variables of organic substrates such as coconut fiber, rice husk, and their mixtures for strawberry (Fragaria ananassa Duch) variety Albión production in a hydroponic system. Six treatments and four repetitions were performed; the treatments were 100% rice husk, 70% rice husk and 30% coconut fiber mixture, 50% of each of the substrates used, a mixture of 70% coconut fiber and 30% rice husk, 100% coconut fiber, and a control in soil with plastic cover. A comparative analysis was made between the average values obtained in the initial stage and the final stage of the experiment, evaluating physical and chemical properties such as bulk density, real density, gravimetric moisture, granulometry, pH, and electrical conductivity. The experiment showed that taking initial and final measurements of the substrates allows adequate monitoring for optimal crop development since a substrate with a high percentage of particles in the sieve <0.25, electrical conductivities greater than 2000 µS.cm-1, and an increase in bulk density can produce salinization and compaction, negatively impacting the crop.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abad, M.; Noguera, P.; Carrion, C. (2005). Sustratos para el cultivo sin suelo u fertirrigacion. En Cadahía, C. Fertirrigacion de cultivos hortícolas, frutales y ornamentales. 3ra ed. Ed. Madrid, España: Mundi-prensa. 681p.

Abad, M. (1996). Sustratos: propiedades y manejo de materiales orgánicos, minerales y sintético inertes y activos. In: Rodríguez, A. Hidroponía: una esperanza para Latinoamérica, Curso Taller Internacional. Lima, Perú: Universidad Nacional Agraria La Molina, Centro de Investigación de Hidroponía y Nutrición Mineral. 65p.

Aguilar-Tlatelpa, M.; Volke, V.; Sánchez, P.; Pérez, M.; Fajardo, M. (2019). Concentración y extracción de macronutrimentos en cuatro variedades de fresa. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 10(6):1287-99. doi: https://doi.org/10.29312/remexca.v10i6.1552

Agronet - Red de información y comunicación del sector agropecuario. (2017) Red de Información y Comunicación del Sector Agropecuario de Colombia 2017. Sistema de reportes y estadísticas. Recovered from https://www.agronet.gov.co/Documents/34-FRESA_2017.pdf

Ansorena, M. J. (1994). Sustratos, propiedades y caracterización. España: Mundi Prensa. 172p.

Arias, M. (2003). Utilización agrícola de los derivados del mesocarpo del coco. Bogotá: Facultad de ingeniería. Universidad Nacional de Colombia. 11p

Anicua, S.; Gutiérrez C.; Sánchez, G.; Ortiz, S.; Volke, H.; Rubiños, J. (2009). Tamaño de partícula y relación micromorfológica en propiedades físicas de perlita y zeolita. Agricultura Técnica en México. 35(2): 147-156.

Arévalo, G. (2015). Determinación de la eficiencia de manejo de nutrientes y agua en tres variedades de pimiento de color (Capsicum annum) bajo hidroponía en condiciones de invernadero en Mulacagua, departamento de Comayagua, Honduras. Recovered from https://dialnet.unirioja.es/servlet/tesis?codigo=111599

Beardsell, D.; Nichols, D. G.; Jones, D. L. (1979). Physical properties of nursery potting–mixtures. Scientia Horticulturae. 11: 1-8.

Belle, S.; Kampp, N. (1994). Utilización de la cascarilla de arroz carbonizada como acondicionador hortícola para un suelo orgánico. Pesquisa Agropececuaria Brasileira. 29(8): 1265-1271.

Bunt, A.C. (1992). Media and mixes for container - grown plants. London, Great Britain: Unwin hyman. 13p

Burés, S. (1997). Sustratos. Madrid, España: Ediciones Agrotécnicas. 342p.

Cabrera, R. I. (1999). Propiedades, uso y manejo de sustratos de cultivo para la producción de plantas en maceta. Revista Chapingo Serie Horticultura 5(1):5-11. doi:10.5154/r.rchsh.1998.03.025

Calderon, F.; Cevallos, F. (2001). Los sustratos. Recovered from http://www.drcalderonlabs.com/Publicaciones/Los_Sustratos.htm

Castellanos, J.; Borbón, M. (2009). Panorama de la horticultura protegida en México. En: Castellanos, J. Z. Manual de Producción de Tomate en Invernadero. (ed). pp: 1-18. Guanajuato, México: Intagri. Celaya.

Castillo, F. S. D.; Durán Paredes, M.; Moreno Pérez, E. D. C.; Magdaleno Villar, J. J. (2017). Variedades y densidades de población de frijol ejotero cultivado bajo invernadero e hidroponía. Revista mexicana de ciencias agrícolas. 8(5): 1187-1193.

Castañares, J. L. (2020). El ABC de la Hidroponía. Recovered from https://repositorio.inta.gob.ar/bitstream/handle/20.500.12123/8023/INTA_DireccionNacional_EEAAMBA_Casta%C3%B1ares_JL_ABC_de_la_hidroponia.pdf?sequence=1

Chaves, F.; Alvarado. F. (2012). Cisticercosis cerebral. Análisis de lesiones anatomopatológicas, principales datos clínicos, epidemiológicos y revisión de literatura. Recovered from http://www.binasss.sa.cr/revistas/neuroeje/v6n2/art4.pdf

Donoso, C. (1992). Ecología forestal. Valdivia, Chile: Editorial Universitaria. 27p.

Demchak, K.; Elkner, C.; Esslinger, M.; Frazier, S.; Guiser, J.; Halbrendt, J.; Harper, G.; Krawczyk, K.; Richards, J.; Heckman, B.; Majek, P.; Nitzsche, P.; Oudemans, G.; Pavlis, D.; Polk, C.; Rodriguez-Saona, W.; Sciarappa, D.; Ward, G.; Johnson, B.; Butler, J.; Fiola, W.; Lantz, M.; Ehlenfeldt, J.; Derr, C.; Johnson, D.; Pfeiffer, R.; Straw, K.; Yoder, A.; Biggs, J.; Jett, L.; Jett, E.; Mashburn, H. ; Swarz, V. (2013). Strawberry. En: The Mid Atlantic Berry Guide for Commercial Growers, 2013-2014. pp. 49-114. Primera edición. Penn State: The Pennsylvania State University. 284p.

Florez, R; Mora, R. (2010). Innovación y Transferencia tecnológica en el marco de la estrategia agroindustrial de Bogotá y Cundinamarca. En: Bonilla, C.; Flórez. R.; Mora. R. Fresa (Fragaria ananassa Duch) producción y manejo poscosecha. Produmedios, producción de medios de comunicación. pp. 04-116. Primera edición. Bogotá, Colombia: Corredor Tecnológico Agmoindustrial, Cámara de Comercio de Bogotá. 114p.

Garcia, H.; Gonzalez, A.; Rodriguez, S.; Gonzalvez, G.; Llanos-Zavalaga, F.; Tsang, V. (2010). Epidemiology and control of cisticercosis. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública. 27(4):592-597.

Gonzales-Murillo, C.; Quintero, M.; Meneses, V. (2005). Determinación de algunas propiedades hidrofisicas de los sustratos utilizados en cultivos de flores en la sabana de Bogotá. En: Flórez, V.; Fernández, A.; Miranda, D.; Chávez, B.; Guzmán, J. Avances sobre fertirriego en la floricultura colombiana. pp: 427-449. Bogotá: Universidad Nacional de Colombia.

Guerrero, E.; Revelo, J.; Benavides, O. Chaves, G.; Moncayo, C. (2014). Evaluación de sustratos en un cultivo de lechuga bajo un sistema hidropónico en el municipio de Pasto. Recovered from

https://revistas.udenar.edu.co/index.php/rfacia/article/download/1933/4289?inline=1

Gutiérrez-Castorena, M.A.; Hernández, J.; Ortiz, C.; Anicua-Sánchez, R.; Hernández, M.A. (2011). Relación porosidad–retención de humedad en mezclas de sustratos y su efecto sobre variables respuesta en plántulas de lechuga. Revista Chapingo Serie Hortícola. 17(3): 183-196.

Hang, S. (2014). Curso Edafología. Recovered from https://blog.ucc.edu.ar/edafologia/files/2014/08/Teorico-2_Propiedades-fisicas_ucc_14.pdf

Hancock, J.; Sjulin, T.M.; Lobos, G.A. (2008). Strawberries. En: Hancock, J. Temperate fruit crop breeding: Germplasm to genomics. pp. 393-437. Dordrecht, The Netherlands: Academic Publishers.

Hernández, E.J.L. (2009). Propiedades Hídricas en Mezclas de Sustratos con Diferentes Proporciones y Tamaños de Partícula. Recovered from https://1library.co/document/dzxvg04y-propiedades-hidricas-mezclas-sustratos-diferentes-proporciones-tamanos-particula.html

Hiller, D. (1998). Environmental Soil Physics. San Diego, C.A: Academic Press. 771p

Horn, R.; Baumgartl, T. (2000). Dynamic properties of soils. In: Sumner, M. Handbook of Soil Science. pp: 19-46. Washington, D.C: CRC Press. 1519p.

ICA-Instituto Colombiano Agropecuario. (2009). Mis Buenas Prácticas Agrícolas “Guía para agroempresarios”. Bogotá, Colombia: ICA.

Jiménez, A. P. (2015). La Hidroponía como una estrategia de Acción Social en la Escuela de Estudios Generales de la Universidad de Costa Rica. Estudios. 30: 489-519.

Lemaire, F. (1995). Physical, chemical and biological properties of growing medium. Acta Horticulture. (39): 273-284.

Llanos, P. (1988). Manual hidropónico. Bogotá: Ed. Diario del Agro. 30p

Martínez, J.; León, H. (2014). Producción de fresa en invernadero. Recovered from https://es.slideshare.net/bryantdanniel/la-produccion-fresa-en-invernadero

Massa, D. ; Incrocci, R.; Maggini, G. ; Carmassi, C. ; Campiotti, A.; Pardossi, A. (2010). Strategies to decrease water drainage and nitrate emission from soilless culture of greenhouse tomato. Agriculture Water Management. 97: 971-980.

Meneses, V. (2004). Evaluación del comportamiento hidráulico de cuatro líneas de goteo y diferentes sustratos utilizados en el cultivo hidropónico del clavel. Bogotá: Universidad Nacional de Colombia.16p.

Molina, E. (2018). Fertilización de fresa. Recovered from http://www.cia.ucr.ac.cr/pdf/Memorias/FERTILIZACION%20DE%20FRESAS%202018.pdf

OR, D.; Wraigth, J. M. (2000). Soil water content and water potentional relationships. In: Summer, M. Handbook of soil Science. pp: 53-83. Wastington, D.C: CRC press.

Orozco, R.; Marfa, O.; Burés, S. (1995). Water status of graded perlites. Acta Hort. 401: 137-144.

Pape, T.; Lagger, D. (1994). Manual for soil descriptions and classification. Wageningen, The Netherlands: Wageningen Agricultural University. 15p.

Quintero, C. (2004). Determinación de las curvas de retención de humedad para sustratos usados en cultivos de flores en la Sabana de Bogotá. Bogotá: Universidad Nacional de Colombia. 16p.

Quintero, M. F.; González-Murillo, C.A.; Flórez, V. J. (2006). Evaluación de las características hidrofísicas de los sustratos cascarilla de arroz quemada, fibra de coco y sus mezclas. En:

Flórez, V.; Fernández, A.; Miranda, D.; Chávez, B.; Guzmán, J. Avances sobre fertirriego en la floricultura colombiana. Bogotá: Universidad Nacional de Colombia. 451p.

Quintero, M.F.; Valenzuela M.; Guzmán. (2012). Evaluacion de sustratos alternativos para el cultivo del miniclavel (Dianthus carypholus). Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas. 6(1): 76- 87. doi: http://dx.doi.org/10.17584/rcch.2012y6i1.1281

Rubio, A. (2010). La densidad aparente en suelos forestales del parque natural Los Alcornocales. Sevilla: Universidad de Sevilla. 27p.

Torres, A.; Camberato, D.; Lopez, R.; Mickelbart, M. (2000). Medición de pH y conductividad eléctrica en sustratos. Recovered from https://www.extension.purdue.edu/extmedia/ho/ho-237-sw.pdf

Tüzel, I.; Tunali, U.; Tüzel, Y.; Öztekin, G. (2009). Effects of salinity on tomato in a closed system. Acta Horticultura. 807: 457462.

Van-Os, E. (2009). Comparison of some chemical and non-chemical treatments to disinfect a recirculating nutrient solution. Acta Horticultura. 843:229-234.

Vence, B. (2008). Disponibilidad de agua–aire en sustratos para plantas. Ciencia del Suelo. 26: 105-114.

Verdonck, O.; Demeyer, P. (2004). The Influence of the particle sizes on the physical properties of growing media. Acta Horticulture. 644: 99-101.

Downloads

Published

2021-09-29

How to Cite

Guerrero-Guerrero, E. M., Criollo-Escobar, H., Cháves, G., & Vélez, J. A. (2021). Evaluation of physical and chemical variables of organic substrates in a hydroponic system for strawberry (Fragaria ananassa Duch). Revista De Ciencias Agrícolas, 38(2), 50–62. https://doi.org/10.22267/rcia.213802.158