Preliminary characterization of arracacha Arracacia xanthorrhiza Bancroft crop in the department of Boyaca

Authors

  • Astrid Lorena Muñoz
  • Alvaro Alvarado G.
  • Pedro José Almanza M.

DOI:

https://doi.org/10.22267/rcia.153201.20

Keywords:

Andean roots, genetic material, agrobiodiversity.

Abstract

In the department of Boyaca, and in Colombia in general, studies on the genetic diversity of arracacha are scarce. A preliminary identification of the existing genetic material in the producing municipalities of the department of Boyaca was conducted. Visits to production farms were made in order to document the knowledge regarding the species and other aspects of the production system. A qualitativedescriptive methodology was used, based on non-metric criteria for data collection, depending on the research characteristics and the researcher’s criteria. Plant material samples were collected and the following traits were recorded: leaf color, stem color, color and presence of the root ring. Three main leaf colors were determined: green, purple-green, and purple. Regarding the stem, green and reddish-purple were observed. The root showed a white or yellow color, with white or purple colored oil vessels. The existence of six genetic materials was determined, which were named Huevo, Paliverde, Palirrusia, Palinegra, Sata, and Satamorada.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

ALVARADO, A.; L. OCHOA, 2010A. Cultivo de arracacha (A. xanthorrhiza Bancroft) en los municipios de Turmequé y Boyacá (Boyacá, Colombia). Imprenta Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia. Tunja. I. 97 p.

ALVARADO, A.; L. OCHOA, 2010B. Tecnologías locales de producción de arracacha (A. xanthorrhiza Bancroft) en el municipio de Boyacá, departamento de Boyacá. En revista U.D.C.A. Actualidad y Divulgación Científica. 13(1): 23.

AMAYA, J.; JULCA, J. 2006. Arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft). Gerencia Regional de Recursos Naturales y Conservación del Medio Ambiente. Gobierno Regional La Libertad. Perú. 15 p.

DOMINGUEZ. S.; DELGADO. R.; CORONADO. D.; DOS SANTOS. F. 2006. Desarrollo rural desde las personas, Una experiencia del mejoramiento de la competitividad de la arracacha. Primera edición. Red de Agroindustria Rural del Perú. Lima Perú. 116 p.

ESPINAL, C.; MARTÍNEZ, H. 2003. La Cadena de papa en Cundinamarca frente a las negociaciones comerciales hemisféricas. Corporación Latinoamericana Misión Rural, Gobernación de Cundinamarca. Dirección de Planeación. Bogotá. 188 p.

GONZÁLEZ, F.; GUERRA, D. 2010. Evaluación de la producción y residuos de cosecha en dos variedades comerciales de arracacha en Boyacá, Boyacá. Trabajo de grado. Programa de Ingeniería Agronómica Universidad Pedagógica Tecnológica de Colombia. Tunja. 38 p.

GRINELL, R.M. 1977. Social work research evaluation: Quantitative and Cualitative approaches. Quinta edición. Itasca, Illinois: E. E. Peacock Publisher. 123 p.

GUERRA D, F. GONZÁLEZ; A. ALVARADO. 2012. Producción y residuos en dos materiales comerciales de arracacha (Arracacia xhanthorriza Banc) en Boyacá. Revista Ciencia y Agricultura. 9(2): 77 - 86.

HERNÁNDEZ, R.; FERNÁNDEZ, C.; BAPTISTA, P. 2007. Metodología de la Investigación. Cuarta edición. McGraw-Hill. 850 p.

HIGUITA, F. 1977. La horticultura en Colombia. Manual de asistencia técnica N° 5. Segunda edición. Instituto Colombiano Agropecuario. 37 - 41 p.

HIGUITA. F.; RODRÍGUEZ. E. 1975. El cultivo de la Arracacha. Revista Esso Agrícola. 21(4): 10 - 11.

HIGUITA, F. 1968. El cultivo de la arracacha en la Sabana de Bogotá. Separata Agricultura Tropical. 14(3): 139 - 147.

HODGE, W.H. 1949. La arracacha comestible. Revista Facultad Nacional de Agronomía 10: 232 - 254.

JIMENEZ, F. 2005. Características Nutricionales de la Arracacha (Arracacia xanthorrhiza) y sus perspectivas en la alimentación. Publicación virtual red peruana de alimentación y nutrición. Lima, Perú. 22 p. En: http://www.rpan.org/monografias/monografia002.pdf; consulta: enero, 2015.

KNUDSEN, S.; HERMANN, M.; DOS SANTOS, F.; SORENSEN, M. 2004. Inducción de floración en el cultivo de arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancroft). RAICES ANDINAS Contribuciones al conocimiento y a la capacitación. 6: 197 - 213 p.

MINISTERIO DE AGRICULTURA Y DESARROLLO RURAL (MADR). 2011. Evaluaciones Agropecuarias Municipales 2011. Corporación Colombiana Internacional (CCI), Secretaría de Fomento Agropecuario, Dirección de Desarrollo Agropecuario, Grupo de Información y Planificación Agropecuaria, Unidad Regional de Planeación Agropecuaria (URPA). 61 p.

SCHARAGER, J. 2001. Muestreo probabilístico. Metodología de la investigación para las ciencias sociales. Pontificia Universidad Católica de Chile. Santiago de Chile. 3 p.

SEMINARIO, J. 2004. Origen de las Raíces Andinas. 376 p. En: Seminario, J. (ed.). Raíces Andinas: Contribuciones al conocimiento y a la capacitación. Serie: Conservación y uso de la biodiversidad de raíces y tubérculos andinos: Una década de investigación para el desarrollo (1993-2003) No. 6. Universidad Nacional de Cajamarca, Centro Internacional de la Papa, Agencia Suiza para el Desarrollo y la Cooperación. Lima, Perú.

SEMINARIO, J.; CORONEL T. 2004. Aspectos etnobotánicos y económicos de la arracacha en Mollebamba, Huambos (19). En: J. Seminario (ed.). Raíces Andinas: Contribuciones al conocimiento y la capacitación. Serie: Conservación y uso de la biodiversidad de raíces y tubérculos andinos: Una década de investigaciones para el desarrollo (1993-2003) No 6. Universidad Nacional de Cajamarca, Centro Internacional de la Papa, Agencia Suiza para el Desarrollo y la Cooperación. Lima, Perú. 261 - 277 p.

VÁSQUEZ, N.; MEDINA, C.; LOBO, M. 2004. Caracterización morfológica de la colección colombiana (Tolima, Huila, Boyacá, Cauca) de arracacha (Arracacia xanthorrhiza). p 165 - 178. En: Seminario, J. (ed.). Raíces Andinas: Contribuciones al conocimiento y a la capacitación. Serie: Conservación y uso de la biodiversidad de raíces y tubérculos andinos: Una década de investigación para el desarrollo (1993-2003) No. 6. Universidad Nacional de Cajamarca, Centro Internacional de la Papa, Agencia Suiza para el Desarrollo y la Cooperación. Lima, Perú.

Published

2015-07-01

How to Cite

Muñoz, A. L., Alvarado G., A., & Almanza M., P. J. (2015). Preliminary characterization of arracacha Arracacia xanthorrhiza Bancroft crop in the department of Boyaca. Revista De Ciencias Agrícolas, 32(1), 3–11. https://doi.org/10.22267/rcia.153201.20