Comparative analysis of productive chain the production of cocoa between Colombia and Ecuador

Authors

  • Milena García P Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá
  • Luís Felipe Montaño Quintero Facultad de Administración de Empresas, Universidad de la Salle
  • Alexandra Montoya R Facultad de Ciencias Económicas, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá.

Keywords:

Competitiveness, performance, critical success factors and courses of action

Abstract

After reviewing the state of Ecuadorian and Colombian cocoa value chains, is proposed an improvement of the competitiveness of Colombian agrifood chain by means of an analysis about the elements that support the performance and sustainability of the chain, in both countries. The methodology examines Michael Porter's assumptions, through a comparative analysis using Benchmarking. It facilitates the identification of critical success factors and it let to suggest lines of action regarding the role of government, institutions and private sector at national level.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

AGENCIA DE NOTICIAS, UN, 2010. Colombia, protagonista de la cadena cacao – chocolate. Disponible en: http://www.agenciadenoticias.unal.edu.co/detalle/article/colombia-protagonista-de-la-cadena-cacao-chocolate/index.html, Consulta: 28 de enero de 2012.

ALVARADO, E. 2006. Línea base para la caracterización de la cadena productiva del cacao y diagnóstico de la cooperación entre actores. Proyecto Cacao Centroamérica PCC. CATIE. 40p.

ANECACAO, 2004. Asociación Nacional de Exportadores de Cacao en Ecuador - Anecacao. Disponible en: http://www.anecacao.com/index.php/es/cacao-en-ecuador/el-cacao-nacional. Consulta: 27 de enero de 2012.

ANECACAO, 2011. Ecuador: Exportaciones de cacao reportan cifras récord al término del 2011. Disponible en: http://www.anecacao.com/index.php?option=com_content&view=article&id=40%3Aecuador-exportaciones-de-cacao-reportan-cifras-recordal-termino-del-2011&catid=2%3Aultimasnoticias&Itemid=5&lang=es. Consulta: 28 de enero de 2012.

CASTELLANOS, O.; TORRES, L.; FONSECA, S. 2007. Agenda Prospectiva de investigación y desarrollo tecnológico para la cadena productiva de Cacao-Chocolate. Ministerio de Agricultura, Bogotá, 139p.

CASTRO, A.. LIMA A. Y DE FREITAS F. (1998a). Análisis prospectivo de cadenas productivas agropecuarias. Brasilia, Brasil: Embrapa 135 pp.

CASTRO, A.. LIMA A. Y DE FREITAS F. (1998c). Módulo de capacitación en Prospección Tecnológica de cadenas productivas. Brasilia, Brasil: EMBRAPA. 50p.

CASTRO, A. LIMA A. Y DE FREITAS F. VASCONCELOS P. (1998b). Cadeias productivas e Sistemas Naturais: Prospeccao Tecnológica. Brasilia, Brasil: EMBRAPA – SPI. 155p.

ENA, 2011. Encuesta Nacional Agropecuaria, Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. Bogotá, D.C. Colombia, 181p.

ESPINAL, C.; MARTÍNEZ; H.. ORTÍZ. L. 2005. La cadena del cacao en Colombia, Una mirada global de su estructura y dinámica 1991-2005. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural - MADR, Observatorio Agrocadenas Colombia. Documento de Trabajo No. 58. 1991-2005. 19-27p.

FAO, 2010. Perspectivas a plazo medio de los productos básicos agrícolas. Disponible en: http://www.fao.org/docrep/007/y5143s/y5143s0w.htm. Consulta: 16 de abril de 2010.

FEDECACAO, 2011. Producción nacional de cacao en grano. Año 2006-2010. Disponible en: http://www.fedecacao.com.co/cw/index.php?secinfo=15. Consulta: 20 de octubre de 2011.

FEDERACIÓN NACIONAL DE CACAOTEROS. En: http://www.fedecacao.com.co/cw/index. php?Secinfo=11 Consultado: 26/01/2012.

ICCO. 2010, Executive Committee, The World Cocoa Economy: Past And Present. Disponible en: http://www.icco.org/statistics/other.aspx46. p. Consulta: 26 de enero de 2012.

ICCO, 2011. Producción Mundial de Cacao. Disponible en: http://www.icco.org/about/press2.aspx?Id=uv016830 1 p. Consulta: 26 de enero de 2012.

PORTAFOLIO, 2010. Noticias de economía y negocios en Colombia y el mundo. Disponible en: http://www.portafolio.co/archivo/documento/CMS-7305529. Consulta: 26 de enero de 2012.

PORTER, M. 1981. The Contributions of Industrial Organization to Strategic Management. The Academy of Management Review, Vol. 6, No. 4 (Oct., 1981), pp. 609-620.

PORTER, M. 1986 “Changing Patterns of Inter- ORTER, M. 1986 “Changing Patterns of International Competition”, en California Management Review, Volumen XXVIII, Número 2, invierno. 40p.

PORTER, M. 1990a. New Global Strategies for Competitive Advantage. Planning Review; May/Jun 1990, 18, 3; ABI/INFORM Trade & Industry. 4p.

PORTER, M. 1990b. The Competitive Advantage of Nations. Collier McMillan. 857p.

PORTER, M. 1992. Estrategia competitiva: Técnicas para el análisis de los sectores industriales y de la competencia. Editorial Cecsa. México.389 p.

PORTER, M. 1995. Ventajas Competitivas. Creación Sostenimiento de un Desarrollo Superior, Ed. Cubana. 55p.

SIGA, 2004. Servicio de información agropecuaria del Ministerio de Agricultura y Ganadería del Ecuador– SICA. Disponible en: http://www.sica.gov.ec/, Consulta: 26 de enero de 2012.

Published

2012-09-19

How to Cite

García P, M., Montaño Quintero, L. F., & Montoya R, A. (2012). Comparative analysis of productive chain the production of cocoa between Colombia and Ecuador. Revista De Ciencias Agrícolas, 29(1), 99–112. Retrieved from https://revistas.udenar.edu.co/index.php/rfacia/article/view/372