Offer of fruits and vegetables in educational institutions of a municipality of the Colombian Caribbean

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22267/rus.182003.128

Keywords:

Fruits, Vegetables, Schools, Obesity, Healthy eating

Abstract

Introduction: In response to the growing problem of childhood obesity, progress has been made in Colombia in the legislative framework; for instance, the law 1355 of 2009, which indicates that educational institutions should offer fruits and vegetables to school children. Objective: To describe the application of the law 1355 of 2009 facing the supply of fruits and vegetables in educational institutions in the municipality of Soledad, Atlántico. Materials and methods: A descriptive, transversal study was made. Twelve coordinators and six directors were surveyed through a structured form, and a direct observation was made of the availability of fruits and vegetables in the school stores, contrasting both aspects. Results: 8/18 respondents said they know law 1355; 11/18 indicated that there is a leader in their school to lead programs related to healthy eating, which have been advanced in 50% of the institutions; 15/18 (83.3%) responded that there is availability of fruits and vegetables in school stores, but this was only evident in one of the 18 institutions (5.6%). Conclusion: The availability of fruits and vegetables in school stores should be improved as well as the empowerment of managers, teachers, parents and students in order to reduce obesity numbers.

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Author Biographies

Rusvelt Franklin Vargas-Moranth, Universidad Metropolitana. Barranquilla, Colombia.

fecha de nacimiento: noviembre 5 de 1979, CC: 72251881; nivel de formación: MD, MSc Salud Pública, Estudiante doctorado en Ciencias Biomédicas; cargo actual: Docente investigador; afiliación institucional: Universidad Metropolitana de Barranquilla; dirección electrónica: rvargas@unimetro.edu.co; número telefónico: 3106727649; dirección de correspondencia: Barranquilla, calle 76 N° 42-78, Quinto Piso, Oficina Dirección de Investigaciones

Adalgisa Esther Alcocer-Olaciregui, Universidad Metropolitana. Barranquilla, Colombia.

Adalgisa Alcocer Olaciregui: fecha de nacimiento: junio 17 de 1980, CC: 22645001; nivel de formación: Ing. Sist., MSc Epidemiología, Profesional Especializado en Epidemiología de Campo INS-FETP; cargo actual: Docente investigadora; afiliación institucional: Universidad Metropolitana de Barranquilla; dirección electrónica: aalcocer@unimetro.edu.co; número telefónico: 3016506110; dirección de correspondencia: Barranquilla, calle 76 N° 42-78, Quinto Piso, Oficina Dirección de Investigaciones.

Jorge Bilbao-Ramírez, Universidad Metropolitana. Barranquilla, Colombia. Universidad Libre. Barranquilla, Colombia.

Jorge Bilbao Ramírez: fecha de nacimiento: diciembre 10 de 1955, CC: 9090945; nivel de formación: Sociólogo, MD, MSc Salud Pública, MSc Educación, Candidato a doctor en Educación; cargo actual: Director de Investigaciones; afiliación institucional: Universidad Metropolitana de Barranquilla; dirección electrónica:jbilbao55@hotmail.com; número telefónico: 3157212774; dirección de correspondencia: Barranquilla, calle 76 N° 42-78, Quinto Piso, Oficina Dirección de Investigaciones.

Jesús Ospino-Gutiérrez, Corporación Universitaria Reformada. Barranquilla, Colombia

Jesús Ospino Gutiérrez: fecha de nacimiento: 13 de mayo de 1993, CC: 9090945; nivel de formación: estudiante de psicología; afiliación institucional: Corporación Universitaria Reformada; dirección electrónica: jesusospino-13@hotmail.com; número telefónico: 3012369037; dirección de correspondencia: Malambo-Atlántico, Carrera 5 Sur #4B2-21

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Published

2018-08-31

How to Cite

1.
Vargas-Moranth RF, Alcocer-Olaciregui AE, Bilbao-Ramírez J, Ospino-Gutiérrez J. Offer of fruits and vegetables in educational institutions of a municipality of the Colombian Caribbean. Univ. Salud [Internet]. 2018Aug.31 [cited 2024Jul.22];20(3):255-60. Available from: https://revistas.udenar.edu.co/index.php/usalud/article/view/3822

Issue

Section

Scientific and technological research article