Diet in pregnant teenagers with hypertension: Care and Culture
DOI:
https://doi.org/10.22267/rus.222401.254Keywords:
Cultural characteristics, Nursing care, Diet, Pregnancy in adolescenceAbstract
Introduction: Pregnancy in adolescents is a common reality faced by family, community and society, which can also bring health complications such as hypertension. Therefore, care of these teenagers is fundamental and can vary according to cultural contexts. Objective: To describe cultural care practices related to diet in pregnant adolescents with hypertension, who are inpatients in a Level III health care institution in Sincelejo (Colombia). Materials and methods: Qualitative ethnographic research. In-depth semi-structured interviews were done with thirteen participants. The ethnographic assessment facilitated the identification of terms, domains, taxonomies, and semantic relationships. Results: High consumption of traditional Caribbean food and processed products was observed. Care practices related to diet changes and their cultural meaning were common in subcategories such as healthy food and hypertension related diet. Conclusions: Diet care practices show diversity in terms of the cultural significance given by participants, which is an essential knowledge to provide coherent and humanized nursing care. Likewise, it is necessary to implement intervention programs to treat these patients both at home as well as at health care institutions.
Downloads
Metrics
References
García Odio AA, González Suárez M. Factores de riesgo asociados a embarazadas adolescentes. Rev Ciencias Médicas. 2018;22(3):416-27. Disponible en: http://scielo.sld.cu/pdf/rpr/v22n3/rpr02318.pdf
Córdoba Solano AM, Niño Estupiñan IP. Factores de riesgo obstétrico, clínico y puerperio en el embarazo en mujeres en edad fértil [Tesis de grado]. Bucaramanga: Universidad Cooperativa de Colombia; 2019. Disponible en: https://repository.ucc.edu.co/handle/20.500.12494/13568?locale=es
Molina Gómez AM, Pena Olivera RA, Díaz Amores CE, Antón Soto M. Condicionantes y consecuencias sociales del embarazo en la adolescencia. Rev Cubana Obstet Ginecol. 2019;45(2):e218. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-600X2019000200017
OMS. El embarazo en la adolescencia. 2020 [consultado 2021 Enero 18]. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/adolescent-pregnancy
Instituto Nacional de Salud de Colombia. Boletín Epidemiológico Semanal (BES): Mortalidad Materna. 2021. Disponible en: https://www.ins.gov.co/buscadoreventos/BoletinEpidemiologico/2021_Boletin_epidemiologi
co_semana_21.pdf
Secretaria Departamental de Salud de Sucre, Colombia. Embarazo en adolescentes. Programa de Salud Sexual y Reproductiva. 2016.
Oficina de Estadísticas Clínica Santa María S.A.S, Colombia. Gestantes Adolescentes y Trastornos Hipertensivos del Embarazo. Referente Morbilidad Materna Extrema- epidemiología 2016 -2017. 2017.
Sánchez-Ojeda MA, Segura-Robles A, Gallardo-Vigil MÁ, Alemany-Arrebola I. Enfermería Transcultural. Formación de los futuros profesionales de Enfermería en España. Index Enferm. 2018;27(4):247-250. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1132-12962018000300015
Escobar Castellanos B, Paravic-Klijn T. La transculturalidad, elemento esencial para mejorar la atención en salud y de enfermería. Enfermería actual en Costa Rica. 2017;(33):1-15. DOI: 10.15517/revenf.v0i33.29627.
Valencia Arroyave MC, Vega Cuellar J, Zapata Celín T. Universalidad y diversidad cultural, una mirada desde el cuidado de enfermería [Tesis de grado]. Santiago de Cali: Universidad Santiago de Cali; 2020. Disponible en: https://repository.usc.edu.co/handle/20.500.12421/3702
Garrido N. El método de James Spradley en la investigación cualitativa. Enfermería: Cuidados Humanizados. 2017;6(Especial):37-42. DOI: 10.22235/ech.v6iespecial.1449.
Mateus JC, Varela MT, Caicedo DM, Arias NL, Jarmillo CD, Morales LC, et al. ¿Responde la Resolución 8430 de 1993 a las necesidades actuales de la ética de la investigación en salud con seres humanos en Colombia? Biomed. 2019;39(3):448-63. DOI: 10.7705/biomedica.4333.
Congreso de Colombia. Ley 911 de 2004: Por la cual se dictan disposiciones en materia de responsabilidad deontológica para el ejercicio de la profesión de Enfermería en Colombia; se establece el régimen disciplinario correspondiente y se dictan otras disposiciones. 2004 [actualizado 2020 Diciembre 31, consultado 2021 Enero 19]. Disponible en: http://www.secretariasenado.gov.co/senado/basedoc/ley_0911_2004.html
Sandoval KV, Nieves ER, Luna MÁ. Efecto de una dieta personalizada en mujeres embarazadas con sobrepeso u obesidad. Revista chilena de nutrición. 2016;43(3):233-46. DOI: 10.4067/S0717-75182016000300002.
Organización Mundial de la Salud (OMS). Aumentar la ingesta de potasio para reducir la tensión arterial y el riesgo de enfermedades cardiovasculares en adultos. 2019 [consultado 2021 Enero 21]. Disponible en: https://www.who.int/elena/titles/potassium_cvd_adults/es/
Dussán-Sarria S, Gaona-Acevedo AF, Hleap-Zapata JI. Efecto del Uso de Antioxidantes en Plátano Verde Dominico-Hartón (Musa AAB Simmonds) Cortado en Rodajas. Información Tecnológica. 2017;28(4):3-10. DOI: 10.4067/S0718-07642017000400002.
Calañas-Continente AJ. Alimentación saludable basada en la evidencia. Endocrinología y Nutrición. 2005;52(Suppl 1):8-24. DOI: 10.1016/S1575-0922(05)74649-0.
Saavedra A. El Pescado, Alimento Rico y Nutritivo Que No Es Solo Para Semana Santa [Internet]. El Tiempo; 2018. Disponible en: https://www.eltiempo.com/salud/beneficios-del-consumo-de-las-variedades-pescado-198060
Restrepo-Betancurt LF, Rodríguez-Espinosa H, Valencia-Y D. Caracterización del consumo de pescado y mariscos en población universitaria de la ciudad de Medellín - Colombia. Universidad y Salud. 2016;18(2):257-65. DOI: 10.22267/rus.161802.36.
Salcedo-Mendoza J, García-Mogollón C, Salcedo-Hernández D. Propiedades funcionales de almidones de ñame (Dioscorea alata). Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial. 2018;16(2):99-107. Disponible en: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S1692-35612018000200099&lng=es&nrm=iso
Ñame. ABC. 2019 [consultado 2021 Enero 19]. Disponible en: https://www.abc.es/bienestar/alimentacion/abci-name-201909240905_noticia.html
Reducir el consumo de sal. Organización Mundial de la Salud (OMS); 2020 [consultado 2021 Enero 21]. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction
Alimentación sana. Organización Mundial de la Salud (OMS); 2018. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
Montes N, Millar I, Provoste R, Martínez N, Fernández D, Morales G, et al. Absorción de aceite en alimentos fritos. Rev. chil. nutr. 2016;43(1):87-91. DOI: 10.4067/S0717-75182016000100013.
Nutrición: ¿Qué efectos tienen las frituras en el cuerpo y cómo podemos hacerlas menos dañinas? Misiones Online; 2018 [consultado 2021 Enero 20]. Disponible en: https://misionesonline.net/2018/02/10/nutricion-efectos-tienen-las-frituras-cuerpo-podemos-hacerlas-menos-daninas/
Mendoza L, Nazco A, Méndez Y, Vásquez D, Coloma M, Alvarez de la Rosa M. Evolución y aspectos ecográficos del desprendimiento crónico de placenta. Rev. chil. obstet. ginecol. 2017;82(3):252-8. DOI: 10.4067/s0717-75262017000300252.
Liñayo-Chouza J, Álvarez-Silvares E, Domínguez-Vigo P, Alves-Pérez MT, Castro-Vilar L. Morbilidad y mortalidad a largo plazo en mujeres con antecedente de desprendimiento prematuro de placenta normoinserta. Ginecol Obstet Mex. 2019 [consultado 2021 Enero 30];87(3):167-76. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/ginobsmex/gom-2019/gom193c.pdf
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Universidad y Salud
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.