The toquilla straw production process in Linares-Nariño
DOI:
https://doi.org/10.22267/rhec.253434.130Keywords:
environmental pollutionAbstract
In the municipality of Linares, Nariño, toquilla straw is produced from the iraca palm, raw material for crafts such as the Sandoneño hat. This process generates a considerable amount of agricultural waste and wastewater, the improper management of which impacts the environment and could affect the health of the population. This article presents a diagnosis of the current state of generation and disposal of this waste, based on a mixed approach methodology. A survey of 24 multiple choice questions was applied to 27 processors from different districts, which allowed us to identify that current disposal practices include the accumulation of waste on the soil of the farms and the discharge of wastewater into nearby water sources. . In addition, it was estimated that each farm generates between 2,028 and 4,506 kg of agricultural waste per month. Despite these figures, most processors are unaware of the possible consequences of their practices. Therefore, the dissemination of the results of this study is a basis for the community of producers to learn about some sustainable practices that allow them to take advantage of waste, especially agricultural waste, to mitigate the environmental impact inherent to the production process of toquilla straw and its time, promote the recognition and valorization of this artisanal tradition both in the region and in a broader context. In this way, it is expected to contribute to the sustainability and continuity of a production process that is vital for the culture and economy of the region.
Downloads
References
Referencias
Acosta, Alexander. “Plan de estudios de producción agrícola buenas prácticas agrícolas – BPA”, Institución Educativa San Francisco de Asís, municipio de Linares.
Acosta, Alexander. “Prácticas agrícolas tradicionales del cultivo de la palma de iraca, para el desarrollo sostenible en el municipio de Linares, Nariño”. Tesis Maestría, Universidad Popular del Cesar, 2021.
Agronegocios. https://goo.su/ohkfZ.
Agencia de Noticias Univalle. https://goo.su/XETAnx.
Agencia UNAL. https://goo.su/RehEQ.
Baptist Health South Florida. https://goo.su/zEy1
Barraza, Arturo. “La consulta a expertos como estrategia para la recolección de evidencias de validez basadas en el contenido”. Investigación educativa duranguense, n° 7 (2007): 5-14.
¡Bienes Raíces Clave! https://goo.su/6V5p9q.
Castillo, Alicia. “Innovación en la artesanía de paja toquilla, como una propuesta creativa para la Asociación de Artesanas Virgen del Pilar, La Campiña – Catacaos”. Tesis Pregrado, Universidad de Piura, 2021.
Chabla, Nelly, y Fajardo Pacheco. “Principales Riesgos en tejedoras de la asociación de toquilleras María Auxiliadora del Cantón SÍGSIG, Azogues”. Tesis Pregrado, Universidad Católica de Cuenca, 2019.
Consejo Territorial de Planeación Municipal. Plan de Desarrollo Municipal Linares Progresa 2020 – 2023. Linares, 2020.
Corporación Autónoma Regional de Nariño. Plan de Gestión Ambiental Regional de Nariño: PGAR 2016-2016. Pasto, 2017.
Echeverría, Paulina, Johanna Orellana, María Dolores Tonon y Verónica Pinos. “Tratamiento de efluentes coloreados provenientes del teñido de Paja Toquilla mediante un proceso Fenton optimizado”. Ciencia en Desarrollo Vol. 14, n° 1, (2023): 99-110.
González, Krystle, Dayra Daza, Paola Caballero y Chadae Martínez. “Evaluación de las propiedades físicas y químicas de residuos sólidos orgánicos a emplearse en la elaboración de papel”. Luna Azul, n° 43 (2016): 499-517.
Hernández, Osvaldo. “Aproximación a los distintos tipos de muestreo no probabilístico que existen”. Revista Cubana de Medicina General Integral Vol. 37, n° 3 (2021):1-3.
Huaman, Hermelinda; Mireya Ramírez y Rossy Surichaqui. “Diseño y elaboración de briquetas ecológicas para la obtención de energía calorífica con residuos agrícolas generados en Masma Chicche, Jauja”. Tesis Pregrado, Universidad Continental, 2021.
Infobae. https://goo.su/eK848.
Internacional Food Information Council. https://ific.org/.
Jurado, Sofia. “Síntesis y Estudio de La Biodegradabilidad de Biopolímeros Elaborados a partir de Almidón de Papa y Fibra Obtenida de La Corteza Del Peciolo de La Palma de Iraca (Carludovica Palmata)”. Comunicación presentada en XIX Congreso Colombiano de Química, Bogotá, 2-6 de octubre de 2023. https://goo.su/DrDHY6.
Más Colombia. https://goo.su/PoNzj6w.
Moo, Victor, Emilio Pérez, Carlos Ríos, et al. “Extraction and characterization of natural cellulosic fiber from jipijapa (Carludovica palmata)”. Chiang Mai J Sci Vol. 46, n° 3, (2019): 579-591.
Mora, Jaime. Perfil de viabilidad centro de acopio de materia prima en el municipio de Linares. Artesanías de Colombia, 2005. https://repositorio.artesaniasdecolombia.com.co/handle/001/2476.
Mosquera, Natalia y Camilo Pantoja. “Propuesta pedagógica fundamentada en el Aprendizaje Basado en la Comunidad (ABC) para la gestión de residuos del proceso de producción de paja toquilla en Linares”. Tesis Maestría, Universidad de Nariño, 2024.
Muñoz, Olga. “De la coca a la iraca: un nuevo camino para Colombia”. Periódico UNAL / Medio Ambiente, 19 de julio de 2020. https://goo.su/PajNb.
Reyes, Denisse. “Experimentación con la Paja Toquilla como elemento expresivo en el diseño interior”. Tesis Pregrado, Universidad del Azuay, 2015.
Riascos, Julio, Luisa Acosta y Manuel Ortiz. “Economía naranja y la actividad artesanal en Colombia y Nariño: una breve revisión analítica”. Revista Tendencias Vol. 21, n° 2 (2021): 218-241.
Roa, Andrés, y Ricardo Durán. Referencial Nacional De Tejeduría Capitulo: Capítulo: Tejeduría En Iraca – Usiacurí, Atlántico. Usiacurí: Artesanías de Colombia, 2019. https://goo.su/gCQy.
Rocha, María. “Pétalos de Iraca”. Tesis Pregrado, Universidad de los Andes, 2015.
Rosero, Jesús y Ferney Navarro. “QUILLA. Herramienta Interactiva”. Tesis Pregrado, Universidad de Nariño, 2021.
Rosero, Roció. Caracterización de los procesos técnicos y teológicos manejados por las organizaciones existentes en los municipios que integran la cadena productiva de la iraca en Nariño. Pasto: Artesanías de Colombia, 2005. https://repositorio.artesaniasdecolombia.com.co/handle/001/176.
Situr Nariño. https://goo.su/jJ286ra.
Solano, Pablo. La Iraca: comunidad artesanal de Sandoná. Artesanías de Colombia, 1997. https://www.bibliotecadigitaldebogota.gov.co/resources/2094241/
Vaca López, Julio. “Evaluación de tres sistemas del blanqueo aplicables a la fibra paja toquilla empleada en la elaboración de artesanías en la comuna Barcelona”. Tesis Pregrado, Universidad de Guayaquil, 2007.
Vargas, Yury y Liliana Pérez. “Aprovechamiento de Residuos Agroindustriales Para el Mejoramiento de la Calidad del Ambiente”. Revista Facultad de Ciencias Básicas Vol.14, n° 1 (2018): 59-72.
Citar este artículo
Mosquera Quintana, Natalia, Camilo Pantoja Ortega, Juan Carlos Zambrano Arteaga & Gregorio Alexander Acosta Acosta. “El proceso de producción de paja toquilla en Linares-Nariño”. Revista Historia de la Educación Colombiana Vol. 34, No. 34 (2025): 93-120. Doi: https://doi.org/10.22267/rhec.253434.130.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Revista Historia de la Educación Colombiana

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.




